Έσκαψαν πηγάδι ψάχνοντας χρυσά νομίσματα

Χρυσά νομίσματα έψαχναν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, που έσκαβαν σε περιφραγμένο λιόφυτο, που ανήκει σε πρόσωπο που δεν γνώριζε τίποτα, λίγο έξω από το Ηράκλειο. Από την πλευρά πάντως της αστυνομίας πιστεύεται ότι αναζητούσαν μινωικό τάφο.  

Οι τρεις άνδρες που έσκαβαν σε μια μεγάλη τρύπα βάθους 3,5 μέτρων και η γυναίκα που είχε ρόλο τσιλιαδόρου, συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης και του Τμήματος Μαλεβιζίου.

Στην κατάθεση του αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση, αναφέρει ότι η πληροφορία για την παράνομη ανασκαφή είχε γίνει γνωστή στην αστυνομία.  Γνώριζαν ότι το πρωινό της 28ης Μαρτίου, το Σάββατο δηλαδή, οι εμπλεκόμενοι θα ολοκλήρωναν την ανασκαφή γι’ αυτό και υπήρχε πίεση να γίνει η επιχείρηση υπό άκρα μυστικότητα.

Πράγματι με το πρώτο φως της ημέρας αστυνομικοί μετέβησαν στην περιοχή και αφού εντόπισαν το ακριβές σημείο της ανασκαφής, κρύφτηκαν και ανέμεναν πιθανή κινητικότητα.

Στο σημείο κατέφθασαν διαδοχικά τρία διαφορετικά οχήματα, ένα τζιπ, ένα επιβατηγό και μία μηχανή, στα οποία επέβαιναν οι συλληφθέντες.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης, αστυνομικοί είδαν τους τρεις άνδρες να εισέρχονται στο περιφραγμένο λιόφυτο και με τη χρήση ξύλινης σκάλας κατέβηκαν στον ήδη ανοιγμένο λάκκο. Η γυναίκα περιγράφεται ότι παρέμεινε στο λιόφυτο, πλησιέστερα προς το δρόμο.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί τους άφησαν σκοπίμως μισή ώρα, στην συνέχεια όμως αποφάσισαν να επέμβουν καθώς ο λάκκος ήταν ήδη σκαμμένος και φοβήθηκαν μην χαλάσει η δουλειά και χαθεί ενδεχομένως κάποιο σημαντικό εύρημα. Αστυνομικοί βρέθηκαν πάνω από την ανασκαφή οπότε και είδαν μέσα τους τρεις να σκάβουν στη νοτιοδυτική πλευρά του λάκκου. Εκεί, όπως περιγράφεται, είχε γίνει νέα ανασκαφή.

Αστυνομικός μάρτυρας καταθέτει ότι σε συζήτηση με τους δύο νεαρότερους συλληφθέντες, εκείνοι  ανέφεραν ότι έσκαβαν για να βρουν μινωικό τάφο εντός του οποίου υπάρχουν χρυσά νομίσματα και θα ελάμβαναν ανάλογο μερίδιο. Ο μεγαλύτερος της παρέας φέρεται να δίνει μία διαφορετική εκδοχή περί της δημιουργίας μιας κοινής δεξαμενής. Όσο για τα χρυσά, φέρεται να υποστηρίζει κατά πληροφορίες ότι πέρασε από το μυαλό του η ύπαρξη τους επειδή είχε ακούσει κάποιες φήμες, όμως δεν είχε πει σε κανένα το παραμικρό. Οι άλλοι δηλαδή δεν ήξεραν τίποτα.

Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί η Αρχαιολογική υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ