Έρμαιο της λειψυδρίας και του καύσωνα τα αμπέλια της Κρήτης – Δραματική μείωση στην παραγωγή

Σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές κρασιού και σταφίδας

Μείωση σχεδόν κατά 60% καταγράφεται φέτος στους αμπελώνες τής Κρήτης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους εκτεταμένους αμπελώνες του Ηρακλείου καθώς οι παραδοσιακές ποικιλίες αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην επακόλουθη λειψυδρία.

Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό καθώς τα οινοποιεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση, ειδικά από το εξωτερικό. Ο ελαφρύς χειμώνας και το θερμό καλοκαίρι έχουν προκαλέσει ένα είδους σοκ στα αμπέλια λένε οι παραγωγοί και μάλιστα σε δύο άξονες.

Πρώτον σε πολλά αμπέλια η παραγωγή υπήρξε μηδενική και – δεύτερον – ο τρύγος προέκυψε πρώιμα κατά ένα μήνα. Όλα αυτά σε μια στιγμή που ο κρητικός οίνος έχει αρχίσει να βρίσκει την θέση του στην διεθνή αγορά. Τα μεγάλα οινοποιεία στο νησί αδυνατούν να καλύψουν την ζήτηση με κίνδυνο να ακυρωθούν συμβόλαια, ενώ αν υποχρεωθούν να αυξήσουν την τιμή της φιάλης, λόγω της μειωμένης παραγωγής, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με όμοιας ποιότητας κρασιά, άλλων χωρών.

Έρμαιο της λειψυδρίας και του καύσωνα τα αμπέλια της Κρήτης – Δραματική μείωση στην παραγωγή
Μύρων Χειλεντζάκης, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ελλάδας

Αυτή είναι η μία σοβαρή παράμετρος, όπως την μετέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ελλάδας, Μύρων Χειλεντζάκης, ο οποίος επισήμανε και μια δεύτερη: Την αντίστοιχη μείωση της παραγωγής και επακόλουθα την αναγκαστική αύξηση της τιμής, ενός ακόμη παραδοσιακού προϊόντος του κρητικού αμπελιού, της σταφίδας. Προϊόν το οποίο επιβιώνει τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και σαν εξαγώγιμο προϊόν, μόνο χάρη στην ποιότητα του.

Ο κ. Χειλεντζάκης, καλεί τους συναρμόδιους φορείς να μην μείνουν φέτος μόνο στην αναγκαία διαδικασία των αποζημιώσεων, αλλά να προχωρήσουν στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης ειδικά της λειψυδρίας. Καθώς το νερό είναι και εδώ, το υπ’ αριθμόν ένα στοιχείο, το οποίο θα επιτρέψει σε παραδοσιακές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Λιάτικο, η Μαλβαζία, το Κοτσιφάλι,κ.α. – που υπάρχουν στο νησί ήδη από την μινωική εποχή – να επιβιώσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος