Ελληνογερμανική Συνέλευση εν μέσω αντιδράσεων

Εν μέσω αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε χθες στην Χερσόνησο η εναρκτήρια συνεδρίαση της 8ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης υπό τον τίτλο «Από τον μύθο της Ευρώπης, στην Ευρώπη της πράξης» και με θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Έξω από το ξενοδοχείο, όπου διεξάγεται μέχρι και αύριο, Σάββατο, η συνδιάσκεψη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, οι Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και η Πρωτοβουλία εναντίον της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου. Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι ευρωβουλευτές, Νίκος Χουντής και Νότης Μαριάς. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα στον Γερμανό Πρέσβη, Γενς Πλέτνερ, ενώ στο θέμα των αντιδράσεων αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου της Γερμανίας, υφυπουργός, Νόρμπερτ Μπάρτλε, λέγοντας ότι υπάρχει ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι επανορθώσεις δεν έχουν σχέση με το θέμα της συνέλευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι την εποχή της κρίσης, η Γερμανία και ειδικά η Καγκελάριος έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα.”
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι ” Η συνάντηση έχει στόχο να ενώσει δυνάμεις. Πρέπει να προβληματιζόμαστε για το παρελθόν. Παραμένουν πάνω στο τραπέζι οι απαιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Η διεκδίκηση τους αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και ενώνει τους δύο λαούς, δεν είναι πράξη εκδίκησης”, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί επενδυτές μπορούν να στηρίξουν το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, από την πλευρά του, μίλησε για το Ευρωπαϊκό όραμα, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε απόλυτα σεβαστό το αίτημα για τις αποζημιώσεις, το οποίο, όπως είπε,
“το υιοθετούμε και θεωρούμε ότι είναι υψίστης εθνικής και διεθνούς σημασίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος