Έφτασαν οι πρώτοι οικίσκοι στο Αρκαλοχώρι – Επιστρέφουν στα “πράσινα” σχολεία οι σεισμόπληκτοι μαθητές (video)

Στην Βόνη του δήμου Μινώα Πεδιάδος τοποθετούνται σήμερα οι πρώτοι οκτώ από τους συνολικά τριάντα τέσσερις (34) οικίσκους, που έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, είναι ήδη έτοιμος ο χώρος της παλιάς παιδικής χαράς του χωριού για την τοποθέτηση των οικίσκων, προκειμένου άμεσα να στεγαστούν οι άστεγες οικογένειες, που στον συγκεκριμένο οικισμό φτάνουν τις δέκα.

Έφτασαν οι πρώτοι οικίσκοι στο Αρκαλοχώρι – Επιστρέφουν στα “πράσινα” σχολεία οι σεισμόπληκτοι μαθητές (video)Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέχρι την Κυριακή να έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και η διαμόρφωση του χώρου απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο  Αρκαλοχωρίου, όπου θα εγκατασταθούν οι υπόλοιποι 26 οικίσκοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότεροι οικίσκοι από το υπουργείο Υποδομών, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέσει οικίσκους για την στέγαση των σεισμόπληκτων. Ωστόσο, οι ανάγκες στέγασης είναι μεγάλες. Ο κ. Φραγκάκης έχει ζητήσει τετρακόσιους είκοσι οικίσκους (424), ενώ, όπως ανέφερε, είναι πεντακόσιοι πενήντα (550) οι σεισμόπληκτοι που μένουν στις σκηνές, σε ξενοδοχεία, σε σπίτια συγγενών ή στα σπίτια του προγράμματος «Εστία». Εκατόν εβδομήντα (170) σεισμόπληκτοι πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, την ώρα που κενά παρέμειναν τα μισά από τα διαθέσιμα για τους εμβολιασμένους κρεβάτια στο κλειστό γήπεδο και όλες οι κλίνες που έχουν τοποθετηθεί για τους μη εμβολιασμένους σε αίθουσα χορού της κωμόπολης.
«Οι σκηνές πρέπει να καταργηθούν. Δε μπορούν να συνεχίσουν να μένουν σε αυτές άνθρωποι από τη στιγμή που οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες όσο χειμωνιάζει», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Επιστρέφουν στα θρανία οι σεισμόπληκτοι μαθητές

Την ίδια ώρα και ενώ ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στα κτίσματα της περιοχής συνεχίζεται και σήμερα από τα κλιμάκια των μηχανικών, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου Μινώα. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, οκτώ από αυτά που κατά τον πρώτο έλεγχο είχαν χαρακτηριστεί «κίτρινα» κρίθηκαν πράσινα και άρα μπορούν άμεσα, ακόμη και αύριο, να επαναλειτουργήσουν. Άλλα πέντε σχολικά συγκροτήματα κρίθηκε ότι χρειάζονται μικρές επιδιορθώσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις π.χ Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, αναμένεται το τελικό πόρισμα σε σχέση με το αν μπορούν τα κτίρια να επισκευαστούν ή θα πρέπει να κατεδαφιστούν.
Το θέμα της σταδιακής επιστροφής στα θρανία των σεισμόπληκτων μαθητών, αλλά και η χωροθέτηση των πρώτων 22 σχολικών προκατασκευασμένων αιθουσών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, θα συζητηθεί, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, σήμερα σε σύσκεψη με τα στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος