Δύο νέα περιστατικά διάσωσης παράτυπων μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου – Μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες

Δύο νέα περιστατικά μεταφοράς μεταναστών καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στην θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά της Γαύδου.

Στη μία περίπτωση, φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά, εντόπισε και περισυνέλεξε από αλιευτικό σκάφος το οποίο έπλεε νοτιοδυτικά της Γαύδου, 34 αλλοδαπούς. Το αλιευτικό εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 38 Ν.Μ. ΝΔ της Γαύδου. Σε συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και Έρευνας τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου.

Στη δεύτερη περίπτωση, πάλι φορτηγό πλοίο, με σημαία των νησιών Μάρσαλ περισυνέλεξε 73 αλλοδαπούς που εντόπισε σε αλιευτικό σκάφος 36 μίλια νοτιοδυτικά της Γαύδου. Αρχικά υπήρξε σχεδιασμός, η επιβίβασή τους σε σκάφη του λιμενικού να γίνει στα ανοιχτά της Αγίας Γαλήνης, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και ο έντονος κυματισμός δεν το επέτρεψαν, με τις αρχές να προχωρούν σε άλλη περιοχή, όπου αυτό κατέστη τελικά δυνατό.

«Ενημερωθήκαμε ότι θα έρθουν στους Καλούς Λιμένες οι 73 μετανάστες και έχουμε ήδη φροντίσει να βρίσκονται εδώ, τόσο νέο κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού για τις πρώτες βοήθειες, όσο και λεωφορεία για μεταφερθούν στο Ηράκλειο, οι άνθρωποι» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού Αντώνης Κωνσταντουλάκης, ο οποίος θέλησε προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Δημάρχου Γρηγόρη Νικολιδάκη να ευχαριστήσει όσους συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια .

«Η συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, την Αστυνομία, τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και την εταιρεία ΣΕΚΑ που φιλοξενεί σε χώρους της στους Καλούς Λιμένες τους μετανάστες, είναι μια συνεργασία άριστη και αυτό δεν μπορώ να μην το επισημάνω» δήλωσε ο κ. Κωνσταντουλάκης.

Στο μεταξύ, από την προανάκριση που διενήργησαν οι λιμενικές αρχές του Ηρακλείου για τους 42 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες 13,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου, προέκυψε ότι μεταξύ των αλλοδαπών, δύο είναι οι διακινητές. Πρόκειται για έναν 31χρονο και έναν 26χρονο οι οποίοι συνελήφθησαν.

Οι μετανάστες, ανάμεσα τους και 5 ανήλικοι, δήλωσαν υπήκοοι Αιγύπτου και Μπαγκλαντές. Επέβαιναν σε λέμβο την οποία εντόπισε φορτηγό πλοίο. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν αρχικά στους Καλούς Λιμένες και στην συνέχεια σε χώρο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Όπως ισχυρίστηκαν στις αρχές είχαν αναχωρήσει την περασμένη Πέμπτη από το Τομπρούκ της Λιβύης για την Γαύδο και είχαν πληρώσει στους διακινητές από 1000 έως 3.200 δολλάρια ο καθένας τους.

Ρεπορτάζ: Σ. Κατσουλάκη, Σ. Θεοδωράκη

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

φωτογραφία αρχείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος