Covid 19: Υπό “παρακολούθηση” το Ηράκλειο (video)

Υπό “στενή επιστημονική παρακολούθηση” βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, μετά τον πενταπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημ. Υγείας Κρήτης στα λύματα του Ηρακλείου αποτυπώθηκε, για την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση της τάξης του 530% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η αρνητική αυτή “πρωτιά” σε σχέση με τα άλλα αστικά κέντρα του νησιού, αλλά και ολόκληρης της χώρας, λειτουργεί ως προειδοποίηση μεν, αλλά δεν θεωρείται από τους επιστήμονες “κατεξοχήν δραματική”, αφού το αποτέλεσμα έρχεται ύστερα από μια μακρά περίοδο σχεδόν μηδενικής αποτύπωσης ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Covid 19: Υπό “παρακολούθηση” το Ηράκλειο (video)Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου, Καθηγήτρια Μικροβιολογιας και Ανθρωποζωονοσων στο Π. Κ., Άννα Ψαρουλάκη, η απότομη αύξηση μοιάζει “λογική” σε περίοδο χαλάρωσης των μέτρων τη στιγμή που η μετάλλαξη “Δ” επελαύνει στην Κρήτη και ειδικά στους νόμους Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Το δεδομένο αποτυπώνεται και στην καθημερινή αύξηση των διαπιστωμένων κρουσμάτων στο Ηράκλειο. Ωστόσο, είναι ευτύχημα, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι τα δεδομένα αυτά δεν προκαλούν αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών στις κλινικές covid, ενώ η αύξηση των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου θεωρείται μηδενική.

Σύμφωνα πάντα με την κ Ψαρουλάκη τα παραπάνω οφείλονται στο σημαντικό, ήδη, ποσοστό των κατοίκων του Ηρακλείου και της υπαίθρου που έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς, αλλά και στην μετάδοση της νόσου κυρίως μεταξύ του νεότερου τμήματος του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή βέβαια που καταγράφεται το αρνητικό ρεκόρ στα λύματα, το Ηράκλειο καταγράφει και θετικό ρεκόρ στους εμβολιασμούς, αφού χθες διενεργήθηκαν 3.167 εμβολιασμοί “η καλύτερη μέρα, παρότι Τρίτη και 13” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ι. Σ. Η. Χάρης Βαβουρανάκης. Συγκριτικά, στις άλλες πόλεις της Κρήτης η μέτρηση στα λύματα έδειξε αύξηση 84%στο Ρέθυμνο, 9%στα όρια του στατιστικού σφάλματος στα Χανιά, ενώ η αποτύπωση του ιικού φορτίου στον Άγιο Νικόλαο, θεωρείται αμελητέα.

Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαδάκης – Φανή Καλαθάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος