Ασυνείδητος πυροβόλησε και σκότωσε χρυσαετό – Η Ασφάλεια ερευνά το νέο έγκλημα κατά της άγριας ζωής

Την αντίδραση των διωκτικών αρχών, με την Ασφάλεια Ηρακλείου να αναλαμβάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκάλεσε το νέο έγκλημα κατά της άγριας ζωής, το τέταρτο τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη, με θύμα ένα ακόμη εμβληματικό αρπακτικό του νησιού, ένα χρυσαετό. Το προστατευόμενο άγριο πουλί, ένα από τα 35 που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, δέχθηκε τα θανατηφόρα πυρά ασυνείδητου που, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το πυροβόλησε και το σκότωσε. Το νέο αυτό έγκλημα έγινε στα Αστερούσια, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου, ένα μήνα νωρίτερα, ασυνείδητος πυροβόλησε και σκότωσε ένα νεαρό σπιζαετό, τον Λάμπρο.
Το νέο αυτό περιστατικό προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και την εμπλοκή της Ασφάλειας προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και να φτάσουν στα ίχνη του δράστη.
Σημειώνεται πως στα μέχρι σήμερα γνωστά ανάλογα περιστατικά περιλαμβάνονται μία γερακίνα, καθώς και ένας μαυροπετρίτης που βρίσκεται σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει ότι τις 6 Οκτωβρίου 2021, μέλος της Ομάδας του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του σπιζαετού περισυνέλεξε νεκρό νεαρό χρυσαετό μεταξύ Καπετανιανών και Λούκιας στον Δήμο Γόρτυνας. Ο προστατευόμενος αετός είχε γεννηθεί σε φωλιά στα Ανατολικά Αστερούσια Όρη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό για την επιστημονική παρακολούθηση των μετακινήσεών του.
Ασυνείδητος πυροβόλησε και σκότωσε χρυσαετό – Η Ασφάλεια ερευνά το νέο έγκλημα κατά της άγριας ζωήςΟ νεαρός χρυσαετός υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες και νεκροψία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ηρακλείου όπου διαπιστώθηκε ότι πυροβολήθηκε στον αέρα από σχετικά κοντινή απόσταση.

Μάλιστα, ο δράστης με θράσος πήρε ως «τρόπαιο» τα δύο δαχτυλίδια που η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχε τοποθετήσει στο πουλί πριν ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης του απειλούμενου είδους.

Έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου

Με εισαγγελική παραγγελία διενεργείται έρευνα σε ποικίλα επίπεδα, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, να περιοριστεί ο κύκλος των υπόπτων και να βρεθεί ο ένοχος.

Στην έρευνα έχει εμπλακεί η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Γίνεται επίσης προσπάθεια να ενοποιηθούν οι δικογραφίες του Χρυσαετού με τον Σπιζαετό, καθώς θεωρούνται εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην ίδια περιοχή.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο Δρ. Κωστής Δαμιανάκης, Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης Πεδίου Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και στην περίπτωση του χρυσαετού ο δράστης πυροβόλησε από κοντινή απόσταση, γνωρίζοντας τι είναι αυτό που πυροβολούσε και παραπέμποντας σε «ψυχιατρική περίπτωση», καθώς όπως είπε, ακόμη κι αν ο δράστης θεώρησε το αρπακτικό «ανταγωνιστικό» προς τις δραστηριότητές του, δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση το έγκλημα.

Αυστηρά προστατευόμενα είδη

Ασυνείδητος πυροβόλησε και σκότωσε χρυσαετό – Η Ασφάλεια ερευνά το νέο έγκλημα κατά της άγριας ζωήςΤόσο ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos), όσο και ο χπιζαετός (Aquila fasciata) που βρέθηκε πυροβολημένος σε κοντινή περιοχή στον ίδιο δήμο (Γόρτυνας, ΠΕ Ηρακλείου), αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία (Οδηγία για τα Πουλιά 2009/147/ΕΚ, Σύμβαση της Βέρνης, Σύμβαση της Βόνης).

Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ο Χρυσαετός καταγράφεται ως Κινδυνεύον είδος (υψηλή κατηγορία Κινδύνου), όπου και επισημαίνεται ότι βασικές απειλές για το είδος αποτελούν ο ανθρωπογενής περιορισμός των ενδιαιτημάτων του και η λαθροθηρία και ότι ειδικά στην Κρήτη, εξαιτίας της λαθροθηρίας, στο 1/3 των ζευγαριών παρατηρούνται ανώριμα. Με βάση δε τα πρόσφατα στοιχεία για την κατάσταση του τοπικού πληθυσμού του είδους, ο πληθυσμός του εμβληματικού αυτού αετού της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δεν υπερβαίνει τους 35 σε όλη την Κρήτη.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασονομείο Μοιρών στο 28920 23028 ή στη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (Τμήμα Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημοσίου Κατηγόρου) στο 2810 264942.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ και ο ένοχος πρέπει να βρεθεί για να λογοδοτήσει. Είναι θέμα αξιοπρέπειας της Κρητικής αλλά και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας να αποβάλει και να τιμωρήσει κάθε άτομο με τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας. Η προστασία των αρπακτικών πουλιών – σύμβολο της φύσης της Κρήτης και η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού είναι υποχρέωση όλων μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος