Αρκαλοχώρι: Φτάνουν οι πρώτοι οικίσκοι που θα στεγάσουν τους σεισμόπληκτους – Έρχονται και 100 σχολικές αίθουσες

Μία ακόμη δύσκολη βραδιά πέρασαν οι σεισμόπληκτοι των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων, που παραμένουν στις σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους και, εκτός από τη συνεχή μετασεισμική δραστηριότητα, είχαν να αντιμετωπίσουν και το κρύο.

Αρκαλοχώρι: Φτάνουν οι πρώτοι οικίσκοι που θα στεγάσουν τους σεισμόπληκτους – Έρχονται και 100 σχολικές αίθουσεςΟι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν πολλούς από τους σεισμοπλήκτους να αναζητήσουν προσωρινή στέγη εκτός των σκηνών που έχουν στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου τη νύχτα έμειναν 180 άτομα, 100 λιγότερα από τα πρώτα 24ωρα. Η θερμοκρασία τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει πτώση και η αγωνία όλων εντείνεται καθώς θα χρειαστεί ένας αγώνας ταχύτητας για εξασφάλιση προσωρινής στέγης στους σεισμοπλήκτους πριν χειμωνιάσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζονται κυβερνητικοί και τοπικοί φορείς που, όπως φαίνεται, μετά την άρνηση των περισσότερων κατοίκων να μετακινηθούν μακριά από τα χωριά τους, σε σπίτια του προγράμματος “Εστία” ή σε ξενοδοχεία, προσανατολίζονται στη λύση της τοποθέτησης οικίσκων.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να στεγαστούν στα σπίτια αυτά, παρ’ όλο που η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετρά μόλις λίγες ώρες και παραμένει σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι τριάντα οικίσκοι και ήδη προετοιμάζονται πυρετωδώς οι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθούν. Είκοσι από τους οικίσκους θα διατεθούν για την στέγαση σεισμοπλήκτων που παραμένουν σε σκηνές σε μικρούς οικισμούς του δήμου και οι υπόλοιποι δέκα σε έκταση απέναντι από τον καταυλισμό του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου. Σε αυτούς τους οικίσκους υπολογίζεται ότι θα στεγαστούν περί τους 100-120 σεισμοπαθείς.

Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και γι’ αυτό η δημοτική αρχή ζητά σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων οικίσκων. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, σε σύσκεψη σήμερα με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων θα καταγραφούν τα ονόματα όσων επιθυμούν να στεγαστούν σε οικίσκους, καθώς και οι χώροι στους οποίους αυτοί θα τοποθετηθούν. Ως το τέλος της ημέρας, πρόσθεσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, θα είναι σε θέση να ενημερώσει εκ νέου εγγράφως τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των οικίσκων που θα απαιτηθεί για την προσωρινή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πληγέντων.

100 σχολικές αίθουσες

Αρκαλοχώρι: Φτάνουν οι πρώτοι οικίσκοι που θα στεγάσουν τους σεισμόπληκτους – Έρχονται και 100 σχολικές αίθουσεςΣτο μεταξύ, τεράστιες είναι οι ανάγκες και για σχολική στέγη, καθώς πολλά από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες ή έχουν κριθεί ακατάλληλα. Για την κάλυψη των αναγκών, όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, είναι έτοιμες προς παράδοση 100 μεγάλες προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα παραδοθούν μόλις είναι έτοιμες οι υποδομές στους χώρους εγκατάστασής τους.
Η εικόνα των ζημιών που έχουν καταγραφεί στα σχολικά συγκροτήματα όλης της Περιφερειακής Ενότητας αποκρυσταλλώνεται όσο προχωρούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ζημιές φαίνεται ότι είναι μικρές και μπορούν να επιδιορθωθούν με τα σχολεία σε λειτουργία και τους μαθητές στα θρανία τους. Αυτό επισήμαναν μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, τόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης, όσο και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Μανόλης Μπελαδάκης. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο τελευταίος, η Περιφέρεια Κρήτης προσανατολίζεται στο να μην εκδώσει ανακοίνωση για όλα τα σχολεία, αλλά αυτό να γίνει από τους κατά τόπους δήμους και ανάλογα με την κατάσταση του κάθε σχολείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος