Αντιδρούν οι Μηχανικοί Δημοσίου στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων τους

Την αντίδραση της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Ανατολικής Κρήτης, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρακάτου, για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης, καταδικάζει αυτόν τον σχεδιασμό και καλεί τον υπουργό να αναθεωρήσει τις προαναγγελθείσες θέσεις του, προασπίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον, την ποιότητα και την ασφάλεια των υποδομών.

“Έχουμε πολλές φορές καταδικάσει ως ΕΜΔΥΔΑΣ αυτή την πρακτική, η οποία αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν ένα μόνο μηχανικό και καταστρατηγεί τη διακριτότητα των ρόλων μεταξύ ελέγχοντα και ελεγχόμενου. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι τόσο η επίβλεψη των δημοσίων έργων, όσο και η εκπόνηση μελετών από ιδιώτες δια της πλαγίας οδού όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα του δημοσίου, αλλά αντίθετα τα πολλαπλασιάζουν”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης., επισημαίνει επίσης, ότι η επίβλεψη των δημοσίων έργων από ιδιώτες μηχανικούς ενέχει τον κίνδυνο διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, καθώς οι ιδιώτες δεν έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
“Η σχεδιαζόμενη απαξίωση του ελληνικού δημοσίου μέχρι τελικής διάλυσής του και η εκχώρηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους στη διαφάνεια των διαδικασιών με τραγικές συνέπειες στην ποιότητα των έργων υποδομής. Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ υπογραμμίζει την πάγια θέση της σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας τμημάτων μελετών στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις, κυριότερη από τις οποίες είναι η απαιτούμενη στελέχωση με άρτια καταρτισμένο προσωπικό” αναφέρει η Ένωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος