Αντιδράσεις στην πιθανή ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης – “φιλέτου” του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”

Αντιδράσεις στην πιθανή ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης – “φιλέτου” του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”Την συντεταγμένη αντίδραση απέναντι στην διαφαινόμενη ένταξη της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείιου «Ν. Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν από κοινού οι τοπικοί φορείς στην διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Αντιδράσεις στην πιθανή ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης – “φιλέτου” του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, συγκλήθηκε στη σκιά της δήλωσης του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη, που ενέταξε την έκταση – φιλέτο του αεροδρομίου στον κατάλογο με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου. Κατά τη διάρκειά της αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας και από τους τοπικούς βουλευτές, που θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις για τις εξελίξεις. Επίσης, θα συνεδριάσουν από κοινού το περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα αντίδρασης.

Αντιδράσεις στην πιθανή ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης – “φιλέτου” του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μετά το τέλος της σύσκεψης, “προδιεγράφησαν οι κινήσεις που θα ακολουθήσει ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους το Ηράκλειο και θα έλεγα και πέραν του Ηρακλείου περιοχές. Θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να διαπιστώσουμε επιτέλους ποιες είναι οι προθέσεις τους. Γιατί μέχρι τώρα η τακτική που ακολουθείται, κατά την άποψή μας, από την κυβέρνηση δεν είναι σωστή». Ο κ. Λαμπρινός εξέφρασε, ακόμη, την έκπληξή του για τις εξελίξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “επειδή είχε υπάρξει μια συνεννόηση και ο δήμος Ηρακλείου είχε αποσπάσει τα εύσημα από την κυβέρνηση για το Ειδικό Χωρικό, δεν περιμέναμε ότι θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να μας ενημερώσουν. Δε μας ενημέρωσαν. Όφειλαν να μας ενημερώσουν.”

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργος Καραντινός δήλωσε πως “πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί από την κυβέρνηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας”. Υπενθύμισε δε ότι «ο δήμος Ηρακλείου, με εκτεταμένη διαβούλευση και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει εκπονήσει μια τεχνική έκθεση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συναίνεσης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα έργο που είναι κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό και θα φέρει χρήματα σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο στο δήμο Ηρακλείου”.

Αντιδράσεις στην πιθανή ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης – “φιλέτου” του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”«Δυστυχώς βλέπουμε και παρακολουθούμε μια προσπάθεια από την κεντρική κυβέρνηση να προσπεράσουν τα “θέλω” της τοπικής κοινωνίας και να υπάρξει ένας σχεδιασμός κεντρικά για το τί θα συμβεί στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5, Νίκος Γιαλιτάκης. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι που συνολικά ως αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, μαζί με την κοινωνία, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αυτό που ομόφωνα έχουμε αποφασίσει. Και είναι οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την αξιοποίηση του αεροδρομίου».

«Δεν είμαστε φτωχοί συγγενείς. Είμαστε ιδιοκτήτες κατά 1/3 και, ακόμη, το ελληνικό Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύουν την ιδιοκτησία – και του δήμου. Γι’ αυτό το ΤΑΙΠΕΔ να το ξεχάσει το 1/3» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξής του «συνΕργασια για το Ηράκλειο», δημοτικός σύμβουλος, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος