Αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες στο Λασίθι – Δασικό το αεροδρόμιο Σητείας

Τεράστια προβλήματα και ανασφάλεια για τις περιουσίες των πολιτών του νομού Λασιθίου προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Είναι ολοφάνερο ότι έχουν δημιουργηθεί  αρνητικές επιπτώσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, που θα πρέπει να πληρώσουν παράβολα για τις ενστάσεις, τις αμοιβές δικηγόρου, μηχανικού, τα τοπογραφικά κτλ και να μπουν σε μια διαδικασία ενστάσεων με άγνωστο χρονοδιάγραμμα.

Στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης εντοπίζονται προβλήματα, με το Ηράκλειο να φαίνεται ότι έχει 2,45 εκατ. στρέμματα, δασικά 29,2% και χορτολιβαδικά 8,3%, και το  Λασίθι  1,76 εκατ. στρέμματα από τα οποία 49,6% δασικά και 12,5 χορτολιβαδικά, δηλαδή σύνολο 62%, ενώ και στα Χανιά και Ρέθυμνο καταγράφεται επίσης έντονος προβληματισμός. Η χάραξη των δασικών χαρτών στο Λασίθι εμπεριέχει αρκετά πρόδηλα λάθη που προβληματίζουν τους Δήμους του νομού για την προχειρότητα με την οποία εκπονήθηκαν, χωρίς ουσιαστικά να γίνει καμία εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης. Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη θίγονται ιδιοκτήτες εκτάσεων, όπου εντός βρίσκονται σπίτια και εγκαταστάσεις με νόμιμη οικοδομική άδεια, ενώ παράλληλα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην αποτύπωση της γεωργικής γης όπου σε αρκετά σημεία καταγράφεται ως δασική ή χορτολιβαδική.  

Τα Δημοτικά Συμβούλια σε Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο και Χανιά, αλλά και φορείς του νησιού, συνεδρίασαν για το θέμα ζητώντας από το ΥΠΕΝ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να αποσύρουν τους χάρτες και να τους διορθώσουν, προκειμένου  να υπάρξει μία σωστή απεικόνιση της δασικής γης  και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Την ίδια ώρα χωρίς καμία δικαιολογία και ερμηνεία των αεροφωτογραφιών, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις στην Ιεράπετρα που ήταν και είναι γεωργικές, αλλά λόγω του προνομιακού σημείου έχουν πάρει άδειες από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων χάνουν τα δικαιώματά τους. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ξενίζει δημοτικές αρχές αλλά και πολίτες είναι για ποιο λόγο δεν ενσωματώθηκαν  στους δασικούς  χάρτες οι πράξεις χαρακτηρισμού και οι αποφάσεις των επιτροπών ακόμη και οι πιο πρόσφατες. Προβληματισμό εκφράζουν και στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας για υποθέσεις με δασικές εκτάσεις που εμπεριέχονται και γεωργικές, οι οποίες δεν έχουν πράξεις τελεσιδικίας, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά  του και να ζητήσει διόρθωση ως πρόδηλο σφάλμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια φιλέτα που είναι όντως δασικά δεν έχουν τελεσιδικήσει, αλλά έχουν χαρακτηρισμό από πρωτοβάθμια επιτροπή θα χαρακτηριστούν Γεωργικά. 

Προβληματισμός επίσης εκφράζεται διότι η ανάδοχος εταιρεία που εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση των χαρτών στο νομό Λασιθίου, ουδέποτε πραγματοποίησε αυτοψίες για να εισηγηθεί. Επίσης τίθεται θέμα τι εισηγήθηκε από την πλευρά της η Δασική υπηρεσία ως διορθώσεις. 

Ένα άλλο ζήτημα που από μια πρώτη ανάγνωση δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς, αφορά εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως Γεωργικές οι οποίες σύμφωνα με τους χάρτες το 1945 ήταν δασικές αλλά καταπατήθηκαν και σήμερα περιγράφονται ως αγροτικές. Ένα παράδειγμα αυτού σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας είναι μέρος του υδροβιότοπου στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου, όπου πολίτης μπάζωσε και φύτεψε ελιές. Προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι με την ίδια ευκολία που χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές με έκδηλο οικιστικό ή αγροτικό χαρακτήρα, χαρακτηρίζεται ως αγροτική γη το Μικρονήσι απέναντι από τη Χρυσή με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη νήσο Χρυσή κάποια σημεία καταγράφονται ως Γεωργικά άλλα ως Δασικά. Τραγελαφικό στοιχείο αποτελεί ο χαρακτηρισμός του αεροδιαδρόμου του Αεροδρομίου Σητείας ως δάσος, δηλαδή εάν υποστεί κάποια ζημιά και χρειάζεται άμεση επιδιόρθωση, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης των χαρτών για τις όποιες παρεμβάσεις, θα πρέπει να δώσει άδεια η Δασική υπηρεσία. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος