Αντέχει την προσβολή από το κόκκινο σκαθάρι το Φοινικόδασος Βάι – Κίνδυνος από την τουριστική υπερεκμετάλλευση

Αντέχει την προσβολή από το κόκκινο σκαθάρι το Φοινικόδασος Βάι – Κίνδυνος από την τουριστική υπερεκμετάλλευσηΕντός του φοινικόδασους Βάι βρέθηκαν φοίνικες προσβεβλημένοι από το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus). Φαίνεται ότι το έντομο που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή των φοινικοειδών στην Κρήτη προσέβαλε φοίνικες τρώγοντας τρυφερούς βλαστούς, ωστόσο δεν κατάφερε να εισχωρήσει μέσα στον κορμό του φοίνικα και να τον καταστρέψει.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών νομού Λασιθίου, Μανώλη Κουδουμά, το σκαθάρι δε μπορεί να εισχωρήσει εντός του κορμού του φοίνικα Θεοφράστου όπως φάνηκε από την αυτοψία που έγινε -κάτι που είναι σωτήριο για το φοινικόδασος Βάι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φοίνικες που έχουν προσβληθεί θα ανακάμψουν. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διαρκής έλεγχος προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις όταν και εφόσον χρειαστούν.

Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού Αισθητικού δάσους με φοίνικες Θεοφράστου στην Ευρώπη είναι η τουριστική υπερεκμετάλλευσή του. Για τον λόγο αυτό, στις αρχές του 2000 υλοποιήθηκε μέρος του έργου LIFE- Φύση «Μέτρα διατήρησης για το φοινικόδασος του Βάι». Η πρόταση του έργου κατατέθηκε το 1997. Φορείς υλοποίησης του έργου ήταν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (Ανάδοχος), η Ιερά Μονή Τοπλού και η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου (Συνεργαζόμενοι Φορείς). Όμως, 20 χρόνια μετά δεν έχουν υλοποιηθεί βασικές δράσεις που προβλέπονται στο σχέδιο, όπως αυτές της επέκτασης του φοινικόδασους, της μεταφοράς του πάρκινγκ και άλλες. Επίσης, η εντατική εκμετάλλευση της παραλίας δημιουργεί προβλήματα στη φυσική αναδόμηση του δάσους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος