Ανησυχία για τα κτίρια από τους συνεχείς μετασεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Με τη νέα σεισμική δόνηση των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησαν σήμερα το πρωί (21/10) οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου που μπορεί να καθησυχάζονται από τους σεισμολόγους, όμως ανησυχούν για την διαρκεί καταπόνηση που δέχονται τα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από τους καθημερινούς μετασεισμούς μετά τον φονικό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Η γη εξακολουθεί να «τρέμει» και μαζί της σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια που καθημερινά εμφανίζουν νέα σημάδια φθοράς. Το θέμα προβληματίζει ήδη τόσο τους κατοίκους όσο και τη δημοτική αρχή που ζητά να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις συνεχείς καταπονήσεις των κτιρίων.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που έκανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου για το «διοικητήριο» του δήμου Μινώα Πεδιάδος ο δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης. Όπως είπε, ένα κτίριο νεόδμητο, μεταλλικό, ήδη εμφανίζει προβλήματα στον μεταλλικό σκελετό του.

Η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των πληγωμένων από τον Εγκέλαδο κτιρίων επιδεινώνεται και από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ εκφράζεται ανησυχία και για τις μελλοντικές βροχές που πλήττουν τα σπίτια όλων των σεισμόπληκτων περιοχών της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όσο αυτά δεν επισκευάζονται.

Στους οικίσκους τα επόμενα 24ωρα οι πρώτοι σεισμόπληκτοι

Ανησυχία για τα κτίρια από τους συνεχείς μετασεισμούς στο ΑρκαλοχώριΣτο μεταξύ, πενταμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε χθες θα εξετάσει τις περίπου 350 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους σεισμόπληκτους για προσωρινή στέγαση στους οικίσκους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθούν οι πρώτοι σεισμόπληκτοι στους 26 και 8 οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί στο Αρκαλοχώρι και στη Βόνη αντιστοίχως. Οι διαμένοντες στους οικίσκους θα σιτίζονται από τα συσσίτια που μοιράζονται, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος οικιακός εξοπλισμός (κουζίνα, ψυγείο).

Το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμα 90 οικίσκοι, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα ήδη διαμορφώνονται χώροι υποδοχής οικίσκων σε Σαμπά, Χουμέρι και Ίνι. Καθώς υπάρχουν ακόμη σεισμόπληκτοι σε διάφορους οικισμούς του δήμου που εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές υπάρχει προβληματισμός για την προσωρινή στέγασή τους σε κατάλληλους χώρους. Η τοποθέτηση οικίσκων παντού, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μετακινηθούν, προσκρούει, όπως λέει ο κ. Φραγκάκης, από τη μια στην υποχρεωτική δημιουργία καταυλισμού και από την άλλη στο μεγάλο κόστος.

Σύντομα η επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα

Καλύτερα κυλούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη. Ενώ «τρέχουν» οι εργασίες επισκευής των πληγέντων σχολικών συγκροτημάτων του δήμου, σήμερα αναμένονται άλλες 7 λυόμενες σχολικές αίθουσες και, σύμφωνα με τον ίδιο, στα τέλη του μήνα θα έχουν επιστρέψει στα δια ζώσης μαθήματα όλοι οι μαθητές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος