Κρήτη: Αναβρασμός στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών – Ζητούν πλοίο ασφαλείας

Αναβρασμός επικρατεί στην Ιεράπετρα Λασιθίου, στο Τυμπάκι Ηρακλείου και στην Κουντούρα Χανίων, όπου εκατοντάδες τόνοι πρώιμα κηπευτικά παραμένουν ασυγκόμιστα στα θερμοκήπια καθώς, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ, τα πλοία παραμένουν για τέταρτη ημέρα δεμένα στα λιμάνια.

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης είναι αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης. Όπως εξήγησε, οι τεράστιες αυτές ποσότητες κηπευτικών που δε μπορούν να πάρουν το δρόμο προς τις αγορές, θα συγκομιστούν μαζικά μετά τη λήξη της απεργίας και θα υπάρξει μεγάλη προσφορά, αναντίστοιχη της ζήτησης, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών. Μάλιστα, αυτό θα συμβεί, όπως πρόσθεσε, σε μια περίοδο – λίγο πριν από τις γιορτές – κατά την οποία οι παραγωγοί παραδοσιακά προσδοκούν ότι θα διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ψηλότερες τιμές.

Την ίδια ώρα, συμβόλαια κινδυνεύουν τα τιναχθούν στον αέρα λόγω μη τήρησης των προθεσμιών στην παράδοση των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή.

Το επαπειλούμενο «έμφραγμα» στην αγορά των πρώιμων κηπευτικών έρχεται να προστεθεί, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Οι αγρότες ζητούν να ληφθεί μέριμνα ώστε να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός της Κρήτης και των ευπαθών προϊόντων με τη δρομολόγηση χωρίς προσκόμματα πλοίου ασφαλείας. Μάλιστα, ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, όπως ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους ναυτεργάτες, που επίσης αγωνίζονται για το ψωμί τους. Το θέμα συζητείται σήμερα στα δημοτικά συμβούλια Ιεράπετρας και Φαιστού, ενώ οι δήμαρχοι των δύο περιοχών Θεοδόσης Καλαντζάκης και Γρηγόρης Νικολιδάκης βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να έχουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη με σκοπό την επίλυση του προβλήματος.

Ήδη από χθες, οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Τυμπακίου, Μανόλης Ορφανουδάκης, Σελίνου, Γιώργος Χαλκιάς, Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης και Σητείας Γιώργος Τσιεφετάκης, με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να δοθεί ουσιαστική λύση «για την απρόσκοπτη μετακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων και ασθενών από όλη την νησιωτική Ελλάδα».

Ενημερώνουν δε για την πρόθεσή τους άμεσα να κινηθούν νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις για παρακώλυση συγκοινωνίας καθώς και διαφυγόντα κέρδη από την τεράστια ζημία που ήδη έχουν υποστεί οι αγρότες (μεγάλη πτώση τιμών λόγω αδυναμίας μετακίνησης). «Είναι αδιανόητο για εμάς, να βιώνουμε την οικονομική καταστροφή του τόπου μας και μην δράσουμε ανάλογα» καταλήγουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος