Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για την στέγαση των σεισμόπληκτων – Δεκάδες παραμένουν στις σκηνές

Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων που, μία ακριβώς εβδομάδα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, εξακολουθούν να διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες στις σκηνές που έχουν στηθεί στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Τα βράδια στην περιοχή κάνει κρύο και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πιθανότητα βροχοπτώσεων στο νησί από την ερχόμενη Πέμπτη. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό και με τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, τοπικοί και κυβερνητικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθεια για να εξασφαλιστεί στέγη για όλους. Ωστόσο, το εγχείρημα είναι δύσκολο. Ακόμη και τώρα ο δήμος Μινώα Πεδιάδος δεν γνωρίζει πόσοι δημότες έχουν χάσει τα σπίτια τους, καθώς πολλοί μένουν σε σπίτια συγγενικών ή φιλικών προσώπων. Για τους υπόλοιπους, μέρα με την ημέρα, επιχειρείται η εξασφάλιση ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγης.

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για την στέγαση των σεισμόπληκτων – Δεκάδες παραμένουν στις σκηνέςΣύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, ήδη μένουν σε ξενοδοχεία 200 άτομα, ενώ άλλοι 25 μένουν από χθες στο κλειστό γήπεδο του Αρκαλοχωρίου, όπου έχουν τοποθετηθεί από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου 74 κρεβάτια, τα οποία θα διατεθούν για εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα διαμορφώνεται άλλος χώρος, σε κέντρο χορού της περιοχής, όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι μη εμβολιασμένοι. Άλλα 40 είναι τελικώς, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, τα διαθέσιμα σπίτια από το πρόγραμμα «Εστία», αριθμός που δε μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί 76 αιτήματα από οικογένειες που θέλουν να στεγαστούν σε αυτά. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την απαιτούμενη υποδομή υποδοχής των πρώτων οικίσκων – άνω των 30 – που αναμένεται να τοποθετηθούν στο Αρκαλοχώρι και στη Βόνη, για τη στέγαση των άστεγων σεισμόπληκτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν τουλάχιστον 80 ακόμη οικίσκοι, αν και ο δήμος έχει ζητήσει 420.

Έκκληση στους σεισμόπληκτους να εγκαταλείψουν τις σκηνές

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για την στέγαση των σεισμόπληκτων – Δεκάδες παραμένουν στις σκηνέςΠαρά την σταδιακή εξασφάλιση κρεβατιών σε στεγασμένους χώρους, ακόμη και χθες το βράδυ έμειναν στις σκηνές που έχουν στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου 184 άτομα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί από τους οποίους αρνούνται να μεταφερθούν σε άλλους χώρους. Άγνωστος είναι ο αριθμός των σεισμόπληκτων που μένουν σε σκηνές στα άλλα χωριά ή σε σπίτια συγγενών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, επισήμανε ότι έχει αναπτυχθεί μια ανυπόστατη φημολογία περί υποτιθέμενης απώλειας δικαιωμάτων ή βοηθημάτων για όσους εγκαταλείψουν τις σκηνές. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν», τόνισε και απηύθυνε έκκληση στους σεισμοπαθείς που επιμένουν να μένουν στις σκηνές να δεχθούν τη μεταστέγασή τους σε άλλους χώρους, που έχουν την απαιτούμενη υποδομή για να φιλοξενήσουν κόσμο.

Σχολική στέγη

Μια ακόμη «ανοικτή πληγή» για τις σεισμόπληκτες περιοχές είναι η σχολική στέγη. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, δώδεκα σχολικά συγκροτήματα του δήμου είναι ακατάλληλα. Για την κάλυψη των αναγκών το επόμενο διάστημα, αφού προχωρήσουν οι σχετικές υποδομές, θα τοποθετηθούν πάνω από 100 προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες, όπου απαιτείται. Ήδη έχει προχωρήσει η καταγραφή των μαθητών ανά τάξη, αριθμός που θα καθορίσει και το μέγεθος των απαιτούμενων σχολικών αιθουσών.

Στις σεισμοπαθείς περιοχές αναμένεται να βρεθεί αύριο εκ νέου για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και εντός της εβδομάδας αναμένεται η κάθοδος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος