ertnews.gr

Ηράκλειο: Οριζόντια οι εκτιμήσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ

22/07 20:31
Ηράκλειο: Οριζόντια οι εκτιμήσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Σε οριζόντιες εκτιμήσεις ζημιών, πιθανώς ανά δημοτικό διαμέρισμα ή δημοτική ενότητα, στα οινάμπελα και σταφιδάμπελα του νομού Ηρακλείου που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις προχωρούν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ.
Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ που αφορά στις «ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων», με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών και την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Κρήτης, οι καλλιέργειες των οποίων ζημιώθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις Απριλίου, Ιουλίου και Αυγούστου και τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του περασμένου Αυγούστου δέχθηκε έναν πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων ζημιών που έφτασε τελικώς τις 10.000, ενώ στον τελικό «λογαριασμό» των αποζημιώσεων θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 5.500 που είχαν υποβληθεί για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα και τη χαλαζόπτωση της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ Νίκο Δασκαλάκη, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό τριμελείς επιτροπές ξεκίνησαν ήδη τους επιτόπιους ελέγχους, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει τελειώσει και η διοικητική διαδικασία.
Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης, για να καταβληθούν τα χρήματα εντός του 2015 θα πρέπει να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, λόγω εξάντλησης του φετινού προϋπολογισμένου ορίου. Σε διαφορετική περίπτωση η πληρωμή θα είναι δυνατόν να γίνει χωρίς πρόβλημα με την έναρξη του 2016, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version