ertnews.gr

Ηράκλειο: Να μην γίνει η Κρήτη «νησί- μπαταρία»

22/07 20:31
Ηράκλειο: Να μην γίνει η Κρήτη «νησί- μπαταρία»

Αντίθετο είναι το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου στην εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση που υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που κάνει λόγο για επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική εισήγηση, για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις.
Ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, στο πνεύμα της εισήγησης του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πέτρου Ινιωτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατέθεσε δική της εισήγηση , έκανε αναφορά στην ανάγκη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο και να μη γίνει η Κρήτη «νησί- μπαταρία». Σημείωσε δε ότι και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του νησιού κινούνται στην ίδια λογική.
Αρνητικός ήταν και ο Γιάννης Κουράκης των «Ανοιχτών Οριζόντων», ζητώντας παράλληλα να μην δαιμονοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ζητώντας να υπάρξει διεξοδική και σε βάθος συζήτηση όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Ο Ηλίας Λυγερός των «Ενεργών Πολιτών» αφού τόνισε ότι δεν μπορούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης και απαιτείται ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο, τόνισε την ανάγκη να μην μπουν τέτοιες επενδύσεις από την πίσω πόρτα.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κασσαπάκης, σε διαφορετική κατεύθυνση υποστήριξε πως το όλο θέμα έχει βαθειά πολιτική διάσταση και ουσιαστικά η συζήτηση περί ΒΑΠΕ αποπροσανατολίζει την κουβέντα, αφήνοντας το περιθώριο σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα να δράσουν.
Τέλος η Μόνα Αμανατίδου από την «Άμεση Δημοκρατία» υποστήριξε πως αλλοιώνεται η εικόνα του τόπου και της υγείας των κατοίκων της Κρήτης με τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις.
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση έγινε για το μεγάλο θέμα των αιολικών πάρκων – μαμούθ, ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου, που έχουν πάρει άδεια για την εγκατάσταση 56 συνολικά αιολικών πάρκων σε διάφορες βουνοκορφές της Κρήτης, με την τοποθέτηση σχεδόν 650 ανεμογεννητριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version