Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που εκτελούνται στο Δήμο Ηρακλείου, το Πάρκο Ερυθραίας, είναι σε πλήρη εξέλιξη με το ποσοστό ολοκλήρωσης να βρίσκεται στο 50%. Το πάρκο αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση το πρώτο εξάμηνο του 2026 και στόχος του δήμου είναι να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Ηρακλειώτες, καθώς δημιουργείται ένας νέος πνεύμονας πρασίνου και χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης, αναψυχής και στάθμευσης, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα όλης της περιοχής.
Το Πάρκο Ερυθραίας, κατασκευάζεται σε έκταση περίπου 48 στρεμμάτων και χωρίζεται σε δύο τμήματα 14,3 και 33,6 στρεμμάτων, φτάνοντας σε ποσοστό υλοποίησης 50% και 40% αντίστοιχα.
Σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Γιώργος Σισαμάκης επεσήμανε ότι το Πάρκο Ερυθραίας είναι ένα εμβληματικό έργο που καλύπτει όλο το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου, εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς και στόχος είναι να παραδοθεί στο σύνολό του το πρώτο εξάμηνο του 2026, σημειώνοντας: «Το Πάρκο Ερυθραίας είναι ένα έργο που το συζητάμε τα 20 τελευταία χρόνια. Εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς ενώ δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει σε επιμέρους ζητήματα τα λύνουμε και προχωράμε. Το έργο είναι περίπου στο 50% και στις δύο φάσεις και στόχος μας είναι να το αποδώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στους δημότες. Θα έχει παραδοθεί στο σύνολό του περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ θα έχουμε ενδιάμεσες τμηματικές παραδόσεις και παραλαβές και θα το απολαμβάνει ο κόσμος. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες οχλήσεις στην περιοχή, ζητούμε την κατανόηση όλων των δημοτών και είμαστε σε μία φάση που όποιος περάσει θα δει ότι τα έργα εκτελούνται, με τους ποδηλατοδρόμους, με τις πεζές διαδρομές σε περισσότερα από 2,5 χιλιόμετρα».
Τι περιλαμβάνει το έργο
Στο χώρο δημιουργούνται πεζοδρόμια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πεζών (συμπεριλαμβανόμενων των ΑμεΑ), περιοχές πρασίνου, περιοχές ανάπαυσης όπως κιόσκια και μικρές πλατείες, σημείο υδάτινου στοιχείου, σταθμοί ποδηλάτων, χώρος WC, παιδικές χαρές καθώς και χώρος υπαίθριας άσκησης. Το σύνολο της παρέμβασης διατρέχει μία συνεχή διαδρομή πεζών μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ένας ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης ίδιου μήκους.
Το πρώτο μικρό τμήμα του Πάρκου εκτείνεται σε έκταση 14 περίπου στρεμμάτων, από την οδό ΕΑΜ έως την πλατεία Γιαμπουλάκη, από τα οποία τα 6,7 στρέμματα αποτελούνται από κοινόχρηστους χώρους και τα υπόλοιπα 7,3 στρέμματα από παράπλευρους δρόμους και πεζοδρόμια. Η διαμόρφωση του χώρου περιλαμβάνει ένα τμήμα μόνο για πεζούς που θα χρησιμοποιείται ως περιπατητική διαδρομή και ένα παράλληλο ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης, μήκους περίπου 400 μέτρων. Τα δύο αυτά τμήματα για πεζούς και ποδηλάτες βρίσκονται στο κέντρο του πάρκου και περιμετρικά δημιουργούνται περιοχές πρασίνου, ανάπαυσης, σημεία στάθμευσης ποδηλάτων, χώρος με τραπέζια και πάγκους, καθώς και μία παιδική χαρά. Το ποσοστό υλοποίησης του έργου στο συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στο 50%.
Αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες πλακόστρωσης στα πεζοδρόμια, διαμόρφωσης των ποδηλατοδρόμων με ειδικό υδατοπερατό σκυρόδεμα και συντήρηση του πρασίνου. Επίσης, τοποθετήθηκε και λειτουργεί μέρος των ιστών ηλεκτροφωτισμού στα πεζοδρόμια, ενώ το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και ο τελευταίος κοινόχρηστος χώρος προς την Πλατεία Γιαμπουλάκη.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου εκτείνεται σε έκταση είναι 33,6 στρεμμάτων, από τα οποία τα 9,5 στρέμματα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους και τα υπόλοιπα περίπου 24 στρέμματα παράπλευρους δρόμους και χώρο στάθμευσης 142 θέσεων. Η ανάπλαση εξελίσσεται από την Πλατεία Γιαμπουλάκη έως τη γέφυρα του ΒΟΑΚ.
Όπως και στο πρώτο μικρότερο τμήμα, έχουν δημιουργηθεί πεζοδρόμια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή κίνησητων πεζών, διαμορφώνονται οι περιοχές πρασίνου και ανάπαυσης (κιόσκια, μικρές πλατείες), το υδάτινο στοιχείο, οι σταθμοί δημόσιων ποδηλάτων και παιδικές χαρές. Επίσης, διαμορφώνεται μία συνεχής διαδρομή πεζών, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ένας ποδηλατοδρόμος διπλής κατεύθυνσης, ίδιου μήκους, που διατρέχουν όλη την έκταση, συνδέοντας τους χώρους αναψυχής και άθλησης. Το ποσοστό υλοποίησης του έργου στο συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στο 40%.
Τα έργα ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίζονται από την παρούσα. Για το τμήμα των 14,3 στρεμμάτων, η συνολική δαπάνη μαζί με τον ΦΠΑ είναι 1.869.026,85 ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2017 Climate change – Κλιματική Αλλαγή και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου. Για το τμήμα των 33,6 στρεμμάτων η συνολική δαπάνη μαζί με τον ΦΠΑ είναι 5.160.652,19 ευρώ και προέρχεται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος