Στην υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων που αποφασίστηκαν το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στην σύσκεψη που έγινε στις Βούτες με το κλιμάκιο επιστημόνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, προχωρεί σήμερα ο δήμος Ηρακλείου με στόχο την επιτάχυνση της «αφυδάτωσης» της περιοχής.
Από νωρίς το πρωί, συνεργεία του δήμου έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για τη διακοπή της υδροδότησης στο κομμάτι του οικισμού, στη «Μεσοχωριά» όπου παρατηρούνται οι ρηγματώσεις και τοποθετούν προσωρινό εξωτερικό δίκτυο για την υδροδότηση των σπιτιών της περιοχής.
Επίσης, με κάμερες ελέγχουν το εσωτερικό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών, ενώ καλύπτουν τις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο έλεγχος σε υπόσκαφα πηγάδια (στερνίτσια) που βρίσκονται σε σπίτια των Βουτών. Από την περασμένη Τετάρτη, 30 Απριλίου, ελέγχθηκαν 20 υπόσκαφα πηγάδια εκ των οποίων τα δύο είχαν βρόχινο νερό, συνολικής ποσότητας μικρότερης των 3 κυβικών και αντλήθηκαν με ειδικό εξοπλισμό.
Το κλιμάκιο των επιστημόνων του ΕΑΓΜΕ βρίσκεται και σήμερα στις Βούτες παρακολουθώντας την εξέλιξη του κατολισθητικού φαινομένου ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός θα εκδώσει συνοπτικό πόρισμα για τα αίτια του φαινομένου και τους τρόπους ριζικής αντιμετώπισής του.
Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα δεν έχει προκύψει επιδείνωση στις ρηγματώσεις των κτιρίων, όπως δείχνουν τα ειδικά γυάλινα ρωγμόμετρα που τοποθετήθηκαν την περασμένη Τρίτη στα κτίσματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του φαινομένου.
Όπως είναι γνωστό, εννέα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και εν μέρει έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς κάποιες οικογένειες αποφάσισαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και άλλες παραμένουν με δική τους ευθύνη.
Κάτοικοι του χωριού αναφέρου ότι το φαινόμενο είχε πρωτοεμφανιστεί πριν από μία διετία, όμως δεν έγιναν, όπως υποστηρίζουν, οι αναγκαίες ενέργειες.
Χθες, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι εμπλεκομενοι φορείς και επιστήμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών
(ΕΑΓΜΕ). Στη διάρκειά της προτάθηκαν πρόσθετα μέτρα που μπορούν αν εφαρμοστούν άμεσα και με στόχο την επιτάχυνση της «αφυδάτωσης» της περιοχής στην οποία παρατηρείται το γεωλογικό φαινόμενο. Ειδικότερα αποφασίστηκε:
- Να γίνει καθολική διακοπή της υδροδότησης στην επίμαχη «Μεσοχωριά» του οικισμού και να τροφοδοτούνται με νερό τα σπίτια που κατοικούνται από προσωρινό εξωτερικό δίκτυο.
- Να εντοπιστούν τα υπόλοιπα πηγάδια (σαρνίτσια) που πιθανόν υπάρχουν σε κλειστές οικίες και αν έχουν νερό να αντληθεί από τη ΔΕΥΑΗ, σύμφωνα με την αρχική έκκληση που έχει γίνει.
- Να καλυφθούν οι σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων στη Μεσοχωριά.
- Να ελεγχθεί με κάμερες το εσωτερικό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών.
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη, Φανή Καλαθάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος