Τον Μάρτη του 2023 οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο – Αμφιβολίες για επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Στην πρώτη φάση των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κατατάσσεται η Ήπειρος και δη τα Γιάννενα, όπου με βάση το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες το Μάρτη του 2023.

Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες και για την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αλλά και για την επιβεβαίωση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Την εκτίμηση, ότι στην Ήπειρο υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων  διατύπωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο Αβραάμ Ζεληλίδης – Καθηγητής Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ερώτημα κατά τον ίδιο είναι, ‘εάν θα υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από εταιρείες δοθέντος ότι οι αναφορές προσδιορίζουν τον εντοπισμό και την εξόρυξη φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου, που είναι και το πιθανότερο κοίτασμα στα Γιάννινα”.

Ο κ. Ζεληλίδης είπε επίσης ότι “είναι δύσκολο να ξεκινήσουν οι έρευνες εντός του 2023, καθώς απαιτούνται σύνθετες πρόδρομες εργασίες, δαιδαλώδεις διαδικασίες και ενδεχομένως θα εκδηλωθούν κοινωνικές αντιδράσεις”.

Ως γνωστόν η χερσαία ζώνη των Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 6 περιοχών που προγραμματίζονται έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι το 2019 είχαν γίνει έρευνες σε έξι δήμους της Ηπείρου και σύμφωνα με μελέτες και δημοσιεύματα τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει τις έρευνες και είπε ότι “οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την περιοχή της Λιγοψάς Δήμου Ζίτσας”.

Στην προηγούμενη φάση υπήρξαν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από ομάδες πολιτών  με επιχειρηματολογία ότι ακόμη και με τις έρευνες καταστρέφεται το περιβάλλον.

Συνεπώς για να ξεκινήσουν οι εργασίες έως τον Μάρτιο του 2023 πρέπει να ξεπεραστούν δικαστικές εμπλοκές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με βάση σχετικές αναφορές σε αυτή τη φάση ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν εκτός των προστατευόμενων περιοχών.

“Αυτό προφανώς σημαίνει ότι αποκλείονται περιοχές”, όπως το Ζαγόρι, “που προκάλεσε και τη μεγάλη ένταση από το 2017, όταν ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες της Energean και ακολούθως, της Repsol’.

Η δεύτερη αποχώρησε από το σενάριο της εκμετάλλευσης πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο η διεθνής ενεργειακή κρίση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και τα σχέδια των ερευνητικών εταιρειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος