Θεσπρωτία: Αντιδράσεις για την άδεια εγκατάστασης πετρελαιοειδών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες

Ένα θέμα από το παρελθόν έρχεται να απασχολήσει και πάλι τους ιχθυοκαλλιεργητές και τους φορείς της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για την επιχειρούμενη εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών, με πρόβλεψη τροφοδοσίας της δια θαλάσσης με την δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, στη Λωρίδα Σαγιάδας, εκεί που έχουν αναπτυχθεί 28 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, μια περιοχή στην οποία βρίσκονται εγκατεστημένες το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ανάμεσα σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες, όπως διαπιστώνει σε αυτοψία του το Υπουργείο, βρίσκονται σε απόσταση 750 και 850 μέτρων από τη θέση χωροθέτησης των ασφαλτικών, θα εγκατασταθούν 7 τουλάχιστον δεξαμενές οι οποίες θα αποθηκεύουν 14.500 κυβικά πετρελαίου και ασφαλτικών, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από τη θάλασσα με διέλευση και ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων.

Το θέμα απασχολεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την περιοχή και για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά όλοι οι τοπικοί φορείς αλλά και οι φορείς της Κέρκυρας.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνει πως “αγωνιστήκαμε κατά των ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας και δεν αλλάζουμε στάση. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και πετρελαιοειδή και μάλιστα δίπλα από τα σύνορα”, ενώ σφοδρή ήταν η αντίδραση και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη,  ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει πως “Αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του αποφάσεις, αντιδράσεις, επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας της Θεσπρωτίας… Κανείς δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη αλλά όχι σε αυτή που έρχεται σε κάθετη αντίθεση με τις χρήσεις γης και τις προτεραιότητες της περιοχής.”

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Ιωάννης Χεκίμογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, σημείωσε πως “η πολιτεία αυτοαναιρείται, όταν λίγους μήνες πριν εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και στη συνέχεια δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών. Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας που απέχει μόλις 2 ναυτικά μίλια“.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνει στον Πρωθυπουργό το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, κάνει λόγο για “καταστροφή παραγωγικών μονάδων & της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας” και ζητά την “άμεση επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος”.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας Παναγιώτης Πάντος, σημειώνει ότι πρόκειται για “μια δραστηριότητα όχι μόνο ασύμβατη με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και επιζήμιας για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό παραγωγικό τομέα, το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής μας” και τονίζει: “Η ιστορία της συγκεκριμένης «επένδυσης» είναι γνωστή, δεκαετίες τώρα. Η εμμονή των «επενδυτών» για εγκατάστασή της στη μεθόριο, μια ανάσα από τα σύνορα, είναι επίσης γνωστή. Όπως γνωστές σε όλους είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι «αρμόδιοι» από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία. Ως Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας και εκπροσωπώντας το σύνολο των υδατοκαλλιεργητών του Νομού μας, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη «εγκατάσταση» και καλούμε το Υπουργείο που έδωσε την έγκριση για την συγκεκριμένη δραστηριότητα να την ανακαλέσει άμεσα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος