Θεσπρωτία: Αναστάτωση στη σχολική κοινότητα για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Στην υλοποίηση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, καλούνται να προχωρήσουν οι Διευθυντές των Σχολείων και η Διεύθυνση Β’βάθμιας εκπαίδευσης, και να συγχωνεύσουν τμήματα σχολείων και στη Θεσπρωτία.

Για το Νομό Θεσπρωτίας η απόφαση αφορά τη συγχώνευση 13 τμημάτων και συγκεκριμένα:
  • Γυμνάσιο Παραμυθιάς: Στην Α’ τάξη από 3 θα γίνουν 2 τμήματα και στην Β’ από 3 θα γίνουν 2 τμήματα.
  • Γυμνάσιο Πλαταριάς: Στην Β’ τάξη από 2 θα γίνει 1 τμήμα
  • 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: Στην Α’ τάξη από 4 θα γίνουν 3 τμήματα
  • Γυμνάσιο Φιλιατών: Στην Α’ τάξη από 3 θα γίνουν 2 τμήματα και στην Β’ από 3 θα γίνουν 2 τμήματα
  • ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας: Στην Β’ τάξη από 5 θα γίνουν 4 τμήματα και στην Γ’ από 5 θα γίνουν 4 τμήματα
  • 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας: Στην Α’ τάξη από 6 θα γίνουν 5 τμήματα και  στην Β’ από 4 θα γίνουν 3 τμήματα
  • 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας: Στην Α’ τάξη από 5 θα γίνουν 4 και στην Β’ από 4 θα γίνουν 3 τμήματα,  συν 1 τμήμα κατεύθυνσης
Η πρόθεση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις τα νέα τμήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν αγγίζουν τα όρια του νόμου, δηλαδή θα έχουν 27 ή και 28 μαθητές.
“Αντιπαιδαγωγική” χαρακτηρίζει την απόφαση σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Παραμυθιάς, σημειώνοντας ότι “πέρα από την αναστάτωση που προκαλεί στην μαθησιακή διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία των μαθητών, καθώς οι μικρές σχολικές αίθουσες, θα αναγκάσουν τους μαθητές να μοιράζονται τα θρανία, σε μια εποχή που το ίδιο υπουργείο καλεί για τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων”.
Εξ’ αλλου την αντίθεσή τους έχουν ήδη εκφράσει και οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου της Πλαταριάς, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στο προαύλιο του σχολείου. Η Διεύθυνση Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδόσει σχετική απόφαση, αφού όπως ενημέρωσε τους γονείς ο Διευθυντής  Ευ. Κοσιώρης, πρέπει πέρα από τα αριθμητικά κριτήρια να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως οι διαθέσιμοι χώροι του κάθε σχολείου, οι υποδομές, οι δυνατότητες και ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών κλπ.
Όπως διαβεβαίωσε και το σύλλογο γονέων του Γυμνασίου Παραμυθιάς που τον επισκέφθηκε την Τετάρτη, η προσπάθεια που γίνεται είναι να περιοριστούν οι συγχωνεύσεις μόνο στα  τμήματα της Α’ Τάξης των Γυμνασίων Παραμυθιάς και Πλαταριάς αλλά και στων Φιλιατών, το οποίο όμως είχε δημιουργηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Παραμυθιάς Αντιγόνη Φίλη, από τις συγχωνεύσεις οι διδακτικές ώρες που εξοικονομούνται είναι αμελητέες: Αντιστοιχούν στις διδακτικές ώρες για μόλις 1,5 εκπαιδευτικό.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος