Ευρείες πολιτικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα με τα νεκρά ψάρια στον Λούρο ποταμό τις τελευταίες ημέρες, καθώς σύμφωνα με πολλούς, “υπέστη τεράστια οικολογική υποβάθμιση”.
Από χθες, πάντως, το ζήτημα μεταφέρεται και στη δικαιοσύνη, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που προανήγγειλε η παράταξη “Ορίζοντες Ηπείρου”.
Ευθύνες, από την πρώτη στιγμή, επέρριψαν οι τοπικοί φορείς και οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Δήμο Δωδώνης, καθώς η ροή του ποταμού άλλαξε και χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν νεκρά, με τις καταγγελίες να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.
«Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον ποταμό Λούρο με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη θα καταθέσουν οι Ορίζοντες Ηπείρου στη δικαιοσύνη», όπως έκαναν γνωστό στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν οι συντονιστές της παράταξης.
Κλιμάκιο της παράταξης επισκέφθηκε την περιοχή, κάνοντας λόγο «για μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά λόγω της ασθένειας των πλατάνων».
Ευθύνες επέρριψαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπογραμμίζοντας πως «οι εικόνες που αντικρίσαμε αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού κι όχι το κατάφορο ψέμα του Περιφερειάρχη περί ανομβρίας, είναι υπεύθυνες για την καταστροφή που έχει συντελεστεί».
«Αντικρίσαμε μια οικολογική καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ήταν ορατές οι ‘’εργασίες’’ που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και τα ξερά πλατάνια που έχουν κοπεί εδώ και χρόνια να μένουν εκεί με τον κίνδυνο να δημιουργήσουν, μέσα σε όλα τα άλλα, επιπλέον πρόβλημα για ενδεχόμενη πλημμύρα», κατέληξε ο Άλκης Λάνταβος, με την παράταξη να σημειώνει πως «όταν αφήνουμε παρανομούντες να δρουν ατιμώρητα υπονομεύεται το περιβάλλον».
«Για το λόγο αυτό οι Ορίζοντες Ηπείρου θα υποβάλλουν άμεσα μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας του, να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας», υπογράμμισε η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου.
Η λειψυδρία προκάλεσε το φαινόμενο, λέει η Δασική Υπηρεσία και ο Περιφερειάρχης
Στη λειψυδρία απέδωσε τη μαζική θανάτωση ψαριών που εμφανίστηκε στο Λούρο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το συμπέρασμα πρόκυψε μετά από αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η Διευθύντρια των Δασικών Υπηρεσιών, χαρακτήρισε μάλιστα άψογες τις εργασίες που εκτελεί η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της παρέμβασης σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, με στόχο την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και την απομάκρυνση των ξηρών ποταμιών.
Παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Άμεση ήταν η παρέμβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από καταγγελία του Δημάρχου Δωδώνης, Χρήστου Ντακαλέτση. Σε διάστημα πέντε ημερών πραγματοποιήθηκαν δύο αυτοψίες από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, και μια αυτοψία από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πόρισμα των οποίων αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος