Ήπειρος: Προετοιμασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Έμφαση στην πρόληψη δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί πως με «οδηγό» την εμπειρία και την οργάνωση των προηγούμενων χρόνων, οι υπηρεσίες προετοιμάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Στη διάρκεια της  χθεσινής συνεδρίασης τέθηκαν οι προτεραιότητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έγινε ενημέρωση για το επίπεδο οργάνωσης και των υποχρεώσεων που έχει ο κάθε φορέας, ενώ αναδείχτηκαν προβλήματα που υπάρχουν, με καίρια την αύξηση της χρηματοδότησης για καθαρισμούς και τις ελλείψεις σε προσωπικό.

«Βαδίζουμε σε μια δύσκολη εποχή, εξαιτίας της λειψυδρίας. Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πάει καλύτερα από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος κάτι που  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, όπου- μεταξύ άλλων- ζητήθηκε από την πλευρά του υπουργείου να είναι  παρών στις πυρκαγιές εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας και να προχωρήσουν  άμεσα  οι καθαρισμοί των οδικών δικτύων.

Ταυτόχρονα, απαίτησε από την κυβέρνηση περισσότερους πόρους, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί με αυτούς τους πόρους που μας έχουν δώσει, να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε δρόμους, δεν μπορούμε να κόψουμε χόρτα,   να νοικιάσουμε εξοπλισμό, γιατί  δεν υπάρχει προσωπικό. Είναι ελάχιστοι πλέον οι χειριστές και οι οδηγοί», κατέληξε.

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος ανέφερε ότι «η ετοιμότητα και η πρόληψη είναι οι πυλώνες της Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα συμβάντα και κυρίως στις δασικές πυρκαγιές», ανακοινώνοντας στη συνέχεια  ότι από την  1η Μαΐου θα ξεκινήσει η έκδοση του Δελτίου Επικινδυνότητας που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τους ανέμους και τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή.

Ο δείκτης επικινδυνότητας που θα διαμορφώνεται, θα καθορίζει και τις περαιτέρω ενέργειες των φορέων. Από τους Δήμους ζήτησε να προχωρήσει η καταγραφή για υδροφόρες που έχουν στη διάθεσή τους και να γίνει έλεγχος τους πυροσβεστικούς κρουνούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος