Περιφερειαρχης Ηπείρου: Θα εντάξουμε τα Ηπειρωτικά τρόφιμα στο καθημερινό καλάθι του Έλληνα

Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα αγοράς εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά Ελληνικά και Ηπειρωτικά προϊόντα που διενεργεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με την υποστήριξη του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμωντου Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η έρευνα αγοράς με τίτλο ” εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ελληνικά (και τα Ηπειρωτικά) παραδοσιακά τρόφιμα στην μετά κορονοϊό εποχή” εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης αξιόπιστου και αποτελεσματικού branding για τα τοπικά προϊόντα και προώθηση τους, και διερεύνησε τις απόψεις του καταναλωτή τοπικά και πανελλαδικά.  Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο Μάϊο και Ιούνιο, με τη συμμετοχή 548 συμμετεχόντων πανελλαδικά. Η εμπιστοσύνη εκτιμήθηκε σε 5 διακριτά πεδία:

1) στην ασφάλεια, 2) την υγεία, 3) την βιωσιμότητα, 4) την αυθεντικότητα, και 5) την γεύση και σε 3 διακριτούς παραμέτρους :

1) τα ίδια τα τρόφιμα, 2) τις πρώτες ύλες τους, και 3) τις τεχνολογίες παραγωγής τους

Η έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές θεωρούν τα παραδοσιακά τρόφιμα, τις πρώτες ύλες τους, και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αρκετά ασφαλή (γύρω στο 80%), ενώ θεωρούν ότι τα οφέλη υγείας που προσφέρουν και θα προσφέρουν είναι λιγότερο σημαντικά (γύρω στο 75%), αλλά και τα οφέλη βιωσιμότητας που προσφέρουν είναι ακόμη λιγότερο σημαντικά (γύρω στο 65%).  Χαμηλή είναι επίσης η εκτίμηση τους για την αυθεντικότητα τους (γύρω στο 64%) ενώ αντίθετα είναι και θα είναι αρκετά γευστικά (της τάξης του 80%).  Στο ίδιο πλαίσιο των διακριτών πεδίων, για λόγους σύγκρισης οι ίδιοι καταναλωτές πανελλαδικά ρωτήθηκαν και για την άποψη τους ως προς τα παραδοσιακά τρόφιμα Ηπείρου και  βρέθηκε ότι αυτοί θεωρούν ότι τα Ηπειρωτικά παραδοσιακά τρόφιμα είναι περισσότερο βιώσιμα (κατά +4%, 70%), και αυθεντικά κατά (+6%, 70%), και το ίδιο υγιεινά.  Όμως θεωρούν ότι είναι, αλλά λιγότερο ασφαλή (κατά -4% 76%), και λιγότερο γευστικά (κατά -4%, 76%) πολύ πιθανόν γιατί δεν τα έχουν δοκιμάσει οι ίδιοι προσωπικά!

Ασφάλεια

Υγεία

Βιωσιμότητα

Αυθεντικότητα

Γεύση

Ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα

Πρώτες ύλες

Τεχνολογίες παραγωγής

81%

78%

76%

76%

72%

73%

66%

65%

64%

64%

61%

64%

82%

79%

77%

Ηπειρωτικά παραδοσιακά τρόφιμα και χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες

76%

77%

70%

70%

76%

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφερόμενος στη νέα (2η στην σειρά) αυτή έρευνα αναφέρει: “Μετά την πρώτη έρευνα αγοράς που μας έδειξε την υψηλή στις προτιμήσεις εκτίμηση των καταναλωτών για τα Ηπειρωτικά προϊόντα, που όμως δεν τα βρίσκουν διαθέσιμα πανελλαδικά, με την παρούσα μελέτη διερευνάμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα συγκρίνοντας τα με αυτή στα Ηπειρωτικά τρόφιμα στην μετά κορονοϊό εποχή που ήδη  ξεκίνησε. Επειδή εμάς μας ενδιαφέρουν τα δικά μας προϊόντα η μελέτη μας δείχνει ότι  αν και οι καταναλωτές πιστεύουν σθεναρά ότι τα προϊόντα μας είναι αυθεντικά, υγιεινά και προσφέρουν στην βιωσιμότητα ,δεν είναι τόσο σίγουροι για τη γευστικότητα τους, γεγονός που αποδίδεται στο ότι δεν τα γνωρίζουν προσωπικά!!!  Άρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε το δίκτυο προώθησης τους πανελλαδικά περισσότερο για να έχουμε μεγαλύτερες πωλήσεις και καταναλώσεις και, αν είναι δυνατόν, να τα εντάξουμε στο καθημερινό καλάθι του Έλληνα. Στις επόμενες μελέτες, με την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο θα διερευνήσουμε την άποψη των καταναλωτών σε πιο εξειδικευμένα θέματα προτίμησης των όπως η ιχνηλασιμότητα τους κ.α.. “

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sustainability, όπου μπορεί κανείς να βρει επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας:

«Consumers’ trust in Greek Traditional Foods in the Post COVID-19 Era» D.Skalkos, I.S. Kosma, A. Vasiliou, P.F. Guine, Sustainability. 202113, 9975, 1-19, https://doi.org/10.3390/su13179975

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος