Άμεση έκδοση των εγκυκλίων για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, διορθώσεις στις ρυθμίσεις για τα ανταποδοτικά τέλη και πρόσθετη χρηματοδότηση για τις αυξημένες υποχρεώσεις των δήμων ζήτησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Καλαμάτα.
Όπως ανέφερε, μολονότι ο νέος Κώδικας έχει ψηφιστεί εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, δεν έχει εκδοθεί καμία εφαρμοστική εγκύκλιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δημοτικές υπηρεσίες να καλούνται να εφαρμόσουν σύνθετες διατάξεις χωρίς σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών.
Προειδοποίηση για τα ανταποδοτικά τέλη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αλλαγές που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη και στη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από άλλους κωδικούς για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου προειδοποίησε ότι οι νέοι περιορισμοί μπορεί να οδηγήσουν τους δήμους είτε σε αυξήσεις των τελών είτε σε περιορισμό των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα εσωτερικού δανεισμού μεταξύ διαφορετικών κωδικών του δημοτικού προϋπολογισμού, με την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων μέσα στην επόμενη πενταετία. Όπως σημείωσε, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων δυσκολεύονται να βρουν εφαρμόσιμες λύσεις και για τον λόγο αυτό οι απαιτούμενες αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και να μη μετατεθούν για τον Ιανουάριο.
Ο κ. Νταής χαρακτήρισε θετικές τις προβλέψεις για τη ρύθμιση των οφειλών των δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Θετικά αποτίμησε και τα ειδικά μέτρα για τους ορεινούς δήμους, τα οποία προβλέπουν υποστήριξη από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα προσωπικού και διαχειριστικής ικανότητας, ζητώντας την άμεση εφαρμογή τους.
Το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης
Στις οικονομικές διεκδικήσεις των δήμων της Ηπείρου περιέλαβε και τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες.
Όπως ανέφερε, παραθαλάσσιοι δήμοι όπως η Πρέβεζα, η Πάργα και η Ηγουμενίτσα δαπανούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Η κρατική χρηματοδότηση, ωστόσο, καλύπτει μόλις το 50% έως 55% του συνολικού κόστους, με το υπόλοιπο ποσό να επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Το πρόγραμμα 55 Plus και οι εργαζόμενοι στους δήμους
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους του προγράμματος 55 Plus, οι οποίοι εξακολουθούν να απασχολούνται στους δήμους μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Στις περιπτώσεις αυτές, το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης καλύπτεται από τους δήμους, παρότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με κοινή χρηματοδότηση κράτους και αυτοδιοίκησης.
Η ΠΕΔ Ηπείρου ζητά να υπάρξει επιμερισμός του κόστους, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, κυρίως στους τομείς της καθαριότητας και της εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία.
Ενίσχυση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων
Ο κ. Νταής ζήτησε ακόμη την ενίσχυση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς ο νέος Κώδικας τους αναθέτει πρόσθετες γνωμοδοτικές αρμοδιότητες χωρίς να προβλέπει αντίστοιχη αύξηση του προσωπικού τους.
Έθεσε επίσης το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών ελέγχου νομιμότητας, προκειμένου να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αποφάσεων των δήμων.
Υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο έλεγχος δεν περιορίζεται στη νομιμότητα των αποφάσεων, αλλά επεκτείνεται και στη σκοπιμότητά τους, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στις επιλογές των δημοτικών αρχών.
Οι διεκδικήσεις της Ηπείρου για τις υποδομές
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ παρουσίασε, τέλος, τις βασικές διεκδικήσεις της Ηπείρου για τις μεταφορές και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων–Κακαβιάς.
- Η κατασκευή νέου παραλιακού δρόμου που θα συνδέει την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα με το Μαυρομάτι.
- Η βελτίωση των οδικών συνδέσεων της Άρτας με τη Θεσσαλία.
- Η επέκταση του προγράμματος μετεγκατάστασης σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας.
Όπως τόνισε, οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη συγκράτηση του πληθυσμού, την άρση της απομόνωσης και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης στις ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος