Παραδίδεται και εγκαινιάζεται η Γ’ φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας

Μετά από 16 χρόνια περιπετειών σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο της Γ’ φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Την τελετή των εγκαινίων, αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χρόνο που προσδιορίζεται από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Δ’ προγραμματικής Περιόδου με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ.

Από τα τέλη του 2009, οπότε και κατατέθηκαν οι προσφορές, έως και σήμερα απαιτήθηκαν υποκαταστάσεις του αρχικού αναδόχου και συνεχείς παρατάσεις που κάλυψαν σχεδόν 16 χρόνια για ένα έργο, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός 5ετίας, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του ανήλθε στα 50 εκ. ευρώ.

Το φυσικό αντικέιμενο του έργου περιλαμβάνει:

Λιμενικά Έργα

  • Κρηπιδότοιχος μελλοντικού Ra-Ra μήκους 93,0 μέτρων περίπου και ωφέλιμου βάθους -10,20m, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρυμνοδέτηση ενός Ο/Γ–Ε/Γ πλοίου.
  • Νότια κρηπιδώματα κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του όρμου Ηγουμενίτσας συνολικού μήκους 610,0 μέτρων περίπου και ωφέλιμου βάθους -10,20m, για την δημιουργία δύο νέων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης Ο/Γ–Ε/Γ πλοίων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα.
  • Κρηπιδότοιχος βαρύτητας από συμπαγείς τεχνητούς ογκολίθους, μήκους 21,0m περίπου.
  • Διαμόρφωση των προβλεπόμενων χερσαίων χώρων με ύφαλες και έξαλες επιχώσεις και θωράκιση του προκύπτοντος νέου θαλασσίου μετώπου.

Έργα οδοποιίας

Συμπληρωματικά έργα οδοποιίας και κυκλοφοριακά έργα εντός και εκτός της ελεγχόμενης χερσαίας ζώνης του λιμένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο.

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται:

  • έργα κυκλοφοριακής διαμόρφωσης της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης του λιμένα
  • έργα διασύνδεσης του λιμένα με την Ε.Ο Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας
  • διαμόρφωση των χώρων αναμονής / στάθμευσης εντός της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης του λιμένα, για τα προς επιβίβαση οχήματα
  • διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου του λιμένα εκτός της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης αυτού, προς τον μελλοντικό Τερματικό Σταθμό Επιβατών (Νο4).

Υδραυλικά έργα

Απαραίτητα υδραυλικά έργα για την αποχέτευση ομβρίων της προκύπτουσας συμπληρωματικής χερσαίας ζώνης του λιμένα, αλλά και των περιοχών όπισθεν αυτού, επέκταση δίδυμου οχετού στο νότιο τμήμα του λιμένα κατά 130 μέτρα περίπου.

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Συγκρότημα Νότιας Πύλης, κτίριο Η/Μ εγκαταστάσεων και δεξαμενή ύδατος.

Η/Μ Εγκαταστάσεις χερσαίας ζώνης λιμένα

Οι σχετικές εργασίες περιλαμβάνουν τις επί μέρους Η/Μ εγκαταστάσεις του περιβάλλοντα χώρου (χερσαίας ζώνης) και συγκεκριμένα α) ύδρευση, β) αποχέτευση, γ) άρδευση, δ) πυρόσβεση, ε) εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων, στ) εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων, ζ) οδοφωτισμό.

Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου

Έργα διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο του τερματικού σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου, στη νησίδα μεταξύ τοίχου αντιστήριξης Εθνικής Οδού και οδού πρόσβασης του λιμένα, καθώς και στη νησίδα εισόδου στον χώρο του λιμένα και τον περιβάλλοντα χώρο πύλης ελέγχου κτιρίου Υπηρεσιών και Η/Μ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος