Ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα για τον ιστορικό τόπο του Σουλίου

Με μεγάλη επιτυχία και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα για τον ιστορικό τόπο του Σουλίου που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και ο Δήμος Σουλίου το Σάββατο (23/10/2021) στην Παραμυθιά, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. 

Μέσα από δέκα ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων, που άπτονται της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, της αρχιτεκτονικής και της λαογραφίας, αναδείχθηκαν διαφορετικές πλευρές της πορείας του Σουλίου στον χρόνο. 

Το Σούλι δεν είναι μια τυχαία περίπτωση στον κόσμο. Το Σούλι είναι ένα πρότυπο αγάπης για ανεξαρτησία και ελευθερία. Συγκεντρώνει πάρα πολλά σημαντικά σημαντικά χαρακτηριστικά ισχυρότατης ιστορικής, πολιτισμικής και πολιτικής ταυτότητας… Στον αντίποδα της απαστράπτουσας ιστορικής του αίγλης, παρουσιάζει μια εικόνα υποδεέστερη της δυναμικής, που διαθέτει“, σημείωσε η ερευνήτρια Έλενα Κωνσταντινίδου, που εισηγήθηκε το θέμα “η ταυτότητα του Σουλίου”, τονίζοντας ότι αν και ο ιστορικός τόπος διατηρεί ζωντανούς κάποιους οικιστικούς πυρήνες και θα πρέπει να συνεχίζει να ζει, ωστόσο «η σημερινή κατάσταση αποκαλύπτει έναν τόπο εγκαταλελειμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα για τον ιστορικό τόπο του ΣουλίουΧαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς και ο αντιδήμαρχος του δήμου Σουλίου Σταύρος Κωσταράς.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συστλαθηκε  ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα σε συνεννόηση με την υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, ήταν:

  • Η έρευνα σε τμήμα κτηρίου στον Αυλότοπο (Καλλιόπη Πρέκα-Αλεξανδρή).
  • Τετραχώρι Σουλίου: από την οικοδομική του ιστορία (Γιώργος Σμύρης)
  • Η αρχιτεκτονική της περιοχής του Σουλίου στα πλαίσια της Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής του όψιμου 18ου και του πρώιμου 19ου αιώνα (Σταύρος Μαμαλούκος)
  • Η ταυτότητα του τόπου (Έλενα Κωνσταντινίδου)
  • Τα οικωνύμια του Τετραχωρίου: Ετυμολογικές αναζητήσεις (Κων/νος Οικονόμου).
  • Φορεσιές Σουλίου από τη Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου «Κώστας Φρόντζος» (Θεόδωρος Σιόντης).
  • Ο απόηχος του χορού του Ζαλόγγου στην περιηγητική, ιστορική, θεατρική και ποιητική παραγωγή των Γάλλων και Άγγλων φιλελλήνων του α΄ μισού του 19ου αιώνα (Χρήστος Μεράντζης).
  • Το Σούλι στον τύπο της Επανάστασης (1824-1827): Η περίπτωση των εφημερίδων «Ο φίλος του Νόμου», «Ελληνικά Χρονικά», και «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» (Νικόλαος Αναστασόπουλος).
  • Η μεθοδολογία των μελετών συντήρησης και η εφαρμογή της στην Αγία Κυριακή Αυλοτόπου (Χριστίνα Παλαιοπανίδη).
  • Τοπικές παραδόσεις περί του ονόματος Σούλι και της καταγωγής των Σουλιωτών (Στέφανος Τσιόδουλος).Ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα για τον ιστορικό τόπο του Σουλίου

Το παρόν στην ημερίδα, έδωσαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Χρυσόστομος Χήτος – Κιάμος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος