Ήπειρος: “Εκρηκτικός” Απρίλης στον τουρισμό – Κάμψη το Μάιο λόγω καιρού

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου αισιοδοξούν ότι εφέτος τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ήπειρο ενδέχεται να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ

Τη γενικότερη πανελλαδική αυξητική τάση του τουρισμού ακολούθησε η Ήπειρος το πρώτο τρίμηνο εφέτος. Ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση ξεπέρασε τα 50 εκατ. και είναι αρκετά ενισχυμένος σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στο Νομό Ιωαννίνων με 38% στα καταλύματα και 26% στην εστίαση.

Η άφιξη τουριστών πλέον κυρίως προς την παραθαλάσσια ζώνη συνεχίζεται αν και τον Μάιο οι υψηλοί ρυθμοί εκτιμάται ότι ανακόπηκαν, προκαλώντας προβληματισμό στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι υψηλές προσδοκίες, με τις οποίες ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος ανακόπηκαν καθώς μετά τον εκρηκτικό Απρίλιο, που έφερε σημαντικό αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών στην περιοχή, ο Μάιος έκανε «κοιλιά». Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου αυτό οφείλεται τόσο στον άστατο καιρό όσο και στο κόστος μεταφοράς και διαμονής.

Ωστόσο και παρά την κάμψη, οι αεροπορικές συνδέσεις με τα αεροδρόμια του Άκτιου και των Ιωαννίνων ενισχύονται και καθημερινά φθάνουν στην Ήπειρο και τη Λευκάδα τουρίστες κυρίως από την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα Βαλκάνια και το Ισραήλ.

Η ζήτηση τον Απρίλιο ήταν υψηλή και αυτό αποτυπώνεται και στην αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τον Απρίλη καταγράφηκε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά 20,3% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 15,5% σε σύγκριση με το 2019. Έτσι το 2023 διακινήθηκαν περίπου 4,4 εκατ. επιβάτες, 3,6 εκατ. πέρυσι και 3,8 εκατ. το 2019 που θεωρείται χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου αισιοδοξούν ότι αν η κάμψη του Μαΐου αποδειχθεί συγκυριακή, εφέτος τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ήπειρο ενδέχεται να φτάσουν τα 300 εκατ. έναντι 260 πέρυσι. Στην περίπτωση αυτή ο τουρισμός θα εισφέρει περίπου το 9% στο τοπικό ΑΕΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος