Ήπειρος: Αγωνία από τους κατοίκους των ορεινών χωριών για το κόστος θέρμανσης

Στα 1160 μέτρα υψόμετρο, τριάντα λεπτά από το Μέτσοβο μετά από μια  ανηφορική και κατηφορική διαδρομή μέσα στο άγριο τοπίο των βουνών και των δέντρων συναντάς  στα δεξιά το χωριό Μηλιά Μετσόβου.

Ένα ζωντανό χωριό με 250 κάτοικους που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου, κατασκευάζοντας μαγειρικά σκεύη, διακοσμητικά είδη με βάση το ξύλο, ενώ παλαιοτέρα έφτιαχναν και βαρέλια για κρασί.

Οι κάτοικοι είναι περήφανοι γιατί το χωριό τους έχει τον 4 μεγαλύτερο δασικό συνεταιρισμό ξυλείας στην Ελλάδα.

Όμως λόγο υψομέτρου ο χειμώνας είναι βαρύς, από τις 20 Σεπτέμβριου τα τζάκια και οι ξυλολέβητες  τέθηκαν σε λειτουργία, αφού η θερμοκρασία έπεσε στους μόλις δυο βαθμούς κελσίου πάνω από το μηδέν.

Ήπειρος: Αγωνία από τους κατοίκους των ορεινών χωριών για το κόστος θέρμανσης

Το 85% των σπιτιών χρησιμοποίει ως κύρια καύσιμη ύλη το ξύλο και το πριονίδι, ενώ ένα 15%  έχει λέβητες πετρελαίου.

Η επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση στο ρεύμα, η αύξηση στο υγραέριο και η αύξηση των ειδών διατροφής έχει πανικοβάλει τους κατοίκους της Μηλιάς.

Ένας συνταξιούχος,  μόνο για θέρμανση, όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ, θέλει σε ξύλα για όλο το χρόνο 2000 με 2500 ευρώ, ενώ για πετρέλαιο το κόστος εκτινάσσεται στα 4000-6000 ευρώ ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού.

Ήπειρος: Αγωνία από τους κατοίκους των ορεινών χωριών για το κόστος θέρμανσηςΖητούν να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού όπως δηλώνουν πολύ δύσκολα θα περάσουν τον χειμώνα που έρχεται,  συμπληρώνοντας πως στην ίδια θέση με τη δική τους  είναι όλοι οι κάτοικοι των ορεινών χωρίων στην Ελλάδα.

Η θερμοκρασία στο χωριό τον χειμώνα πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, «το χιόνι είναι η καθημερινότητα μας», τονίζει η Αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ξανθή Καπέτη:  «Μέχρι το Μάιο  δεν αφήνουμε το φτυάρι από τα χέρια μας, για τον αποχιονισμό του χωριού μέσα στα σοκάκια», ενώ ο αποχιονισμός της επαρχιακής οδού γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Το σχολείο έχει 17 μαθητές, οι δάσκαλοι μπορούν με ασφάλεια να έρθουν στο χωριό και να μάθουν γράμματα  τα παιδιά, αφού ο δρόμος είναι καθαρός από χιόνι, όμως η ζωή εδώ είναι δύσκολη και τα νέα παιδιά εγκαταλείπουν το χωριό», συμπληρώνει με παράπονο.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Βασίλης Σιώμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος