Ιωάννινα: Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Ε. Τουρνά ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την προετοιμασία ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιοδου είχε στα Ιωάννινα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Ο υφυπουργός είπε πως «Η κλιματική κρίση τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και μας έχει προσπεράσει άρα χρειάζεται να ενισχύσουμε τον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο αποτελεί τον βραχίονα αυτού του μηχανισμού και όλους τους συναρμόδιους φορείς και όσο μπορούμε να κινητοποιήσουμε και τους εθελοντές μας. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας και θα πρέπει όλοι να συστρατευθουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που είναι πολλές φορές απρόβλεπτες και μας αιφνιδιάζουν».

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο κ. Τουρνάς «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενίσχυση του μηχανισμού, είναι το «Αιγίς» με 39 υποπρογράμματα ήδη έχουν υπογραφεί δυο ,προχωράμε στην ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων και στην υπογραφή των συμβάσεων για να «τρέξουνε».

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις σε προσωπικό ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ξεκαθαρίζοντας όμως ότι υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος . «Ξεκινήσαμε πρόπερσι με 13.500 προσωπικό στην Πυροσβεστική με αυτό το στρατηγικό σχέδιο φτάσαμε πέρυσι στους 14.500 και με τις φετινές προσλήψεις θα φτάσουμε τους 15.100» είπε «Στόχος μας να φτάσουμε τις 17.000 περίπου όπως προβλέπει και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2022.Πάνω σε αυτό προσλάβαμε τους 500 δασοκομάντο το 2022 και το 2023 και φέτος προχωράμε στην πρόσληψη επιπλέον 650 με τους οποίους θα φτιάξουμε 16 μονάδες στην επικράτεια, με την εκπαίδευση που θα έχουν θα επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε συμβάν ανά την επικράτεια.»

Όσον αφορά τα 13 νεα Συντονιστικά Κέντρα ο υφυπουργός είπε πως «Είμαστε σε καλό δρόμο και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να βρεθούν οι 13 χώροι , έχουν βρεθεί ήδη οι 7 σε βιομηχανικές περιοχές. Το πρόγραμμα προχωράει ,χρηματοδοτήθηκε και αυτό μέσα από το «Αιγίς». Σύντομα, εφόσον βρεθούν οι χώροι θα προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για την δημιουργία των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων» κατέληξε ο κ. Τουρνάς

Ερωτηθείς για τα τα εναέρια μέσα ο κ. Τουρνάς επισήμανε ότι σύντομα υπογράφονται οι συμβάσεις για 3 ελικόπτερα στο Πυροσβεστικό σώμα και υπάρχει και ένα πρόγραμμα για την απόκτηση 25 ελαφρών αμφίβιων αεροσκαφών το οποίο θα υπογραφεί προσεχώς ενώ τα αεροσκάφη θα παραληφθούν την επόμενη χρονιά.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε διαβούλευση με την καναδική κυβέρνηση ώστε να αποκτηθούν 7 νέα Canadair CL515 δύο από τα οποία χρηματοδοτούνται εξ’ολοκλήρου από την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ . Παράλληλα θα αποκτηθούν 3 αεροσκάφη air surveillance για την εναέρια επιτήρηση και την έγκαιρη ειδοποίηση επερχόμενου κινδύνου ή πυρκαγιάς .

Σχετικά με τις μισθώσεις των εναερίων μέσων, ο υφυπουργός εξήγησε πως «Βρισκόμαστε στην διαγωνιστική διαδικασία ώστε να ολοκληρωθούν οι μισθώσεις 49 εναερίων μέσων. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος θα είναι μια σημαντική βοήθεια για την εναέρια επιτήρηση την έγκαιρη ειδοποίηση και την κατάσβεση. Θα έχουμε περισσότερα αμφίβια υδροπλάνα που θα κάνουν περιπολία 3,5 ώρες και πρώτη προσβολή στην φωτιά και περισσότερα ελικόπτερα που θα μεταφέρουν τους δασοκομάντος όπου χρειάζεται να επέμβουν. Θα έχουμε 14 ελικόπτερα από 8 που ηταν πέρυσι και 20 αμφίβια από 12 πέρυσι..»

Στην διήμερη επίσκεψη σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Ήπειρο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς επισκέφθηκε χθες τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσπρωτίας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς, την 5η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) , την 5η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένες επισκέψεις στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

Στην σημερινή σύσκεψη στα Ιωάννινα παραβρέθηκαν εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο γενικός επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων (Κέρκυρα-Λευκάδα-Παξούς), υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Τσίωπος, και οι διοικητές όλων των Νομών της Περιφέρειας Ηπείρου, της 5ης Ε.Μ.Α.Κ. και της 5ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., καθώς και ο προϊστάμενος του Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ιωάννινα: Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Ε. Τουρνά ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος