Ηγουμενίτσα: Παρουσία των Δημάρχων συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη χερσαία ζώνη

Παρουσία των δημάρχων Ηγουμενίτσας, Ιωάννη Λώλου, και Φιλιατών, Σπυρίδωνα Παππά, συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων, στην οποία οι δύο Δήμαρχοι εισηγήθηκαν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να εξαιρεθεί από την διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε. το σύνολο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους και επισκέπτες και δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Ηγουμενίτσα: Παρουσία των Δημάρχων συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη χερσαία ζώνηΚατά τη συνεδρίαση, όπως μετέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, υπήρξε συμφωνία όλων των μερών επί της βάσης των διεκδικήσεων των Δήμων, πλην του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διατηρεί επιφυλάξεις για την παραχώρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, του χώρου του PARKING στο παλιό Λιμάνι της πόλης, για τον οποίο προβάλλονται διάφορες αντιρρήσεις.
Η κυβερνητική επιτροπή, θα διατυπώσει την οριστική της εισήγηση τις επόμενες ημέρες προς το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει την εξαίρεση από το διαγωνισμό παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου της μετοχής της ΟΛΗΓ ΑΕ και τον αποχαρακτηρισμό των διεκδικούμενων από τους Δήμους εκτάσεων.
Την ίδια στιγμή, όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ο Δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, υπάρχει δέσμευση από τη Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ότι ήδη προετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο, ώστε μόλις αποχαρακτηριστούν τα τμήματα αυτά της χερσαίας ζώνης, με νομοθετική πράξη να περάσουν στη δικαιοδοσία των οικείων ΟΤΑ.

Βέβαια ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι μετά από σειρά ετών υποσχέσεων για την επίλυση του ζητήματος “κρατάει μικρό καλάθι”, και “δεν υποστέλλει τη σημαία των κινητοποιήσεων” μέχρι τα λόγια να γίνουν πράξη.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, επανέλαβε ότι θα παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία όλα τα τμήματα που δεν απαιτούνται για λιμενικές εργασίες.

Ηγουμενίτσα: Παρουσία των Δημάρχων συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη χερσαία ζώνηΟ υπουργός συγκεκριμένα ανέφερε: “Η Κυβέρνηση, λοιπόν, προχωράει στην αξιοποίηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας κι επειδή ακριβώς βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση δεσμεύτηκα ότι θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και το βόρειο τμήμα του Λιμένος Ηγουμενίτσας και βέβαια η περιοχή του Δρεπάνου, αφού είχα δηλώσει εξαρχής ότι εκτάσεις οι οποίες δεν συνδέονται με λιμενικές δραστηριότητες ή παροχή λιμενικών υπηρεσιών, θα εξαιρεθούν από την διαδικασία παραχώρησης. Επομένως και οι δύο αυτές εκτάσεις θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της παραχώρησης και ομοίως θα εξαιρεθούν και συγκεκριμένα τμήματα της χερσαίας ζώνης στα καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και στα Σύβοτα”.

Ηγουμενίτσα: Παρουσία των Δημάρχων συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη χερσαία ζώνηΣε ανακοίνωσή του ο κ. Αρσένης, σημειώνει: “Σε εκπτώσεις στην απόδοση εκτάσεων στους πολίτες της Θεσπρωτίας προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια. Ο υπουργός ουσιαστικά δεσμεύτηκε μόνο για την παραλία του Δρεπάνου, ενώ δε διευκρίνισε ποιο είναι το βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης και αν σε αυτό εντάσσεται το παρκινγκ αυτοκινήτων και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.  Η αναφορά του κ. Πλακιωτάκη ότι θα παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία όλα τα τμήματα που δεν απαιτούνται για λιμενικές εργασίες, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κατ’ ουσίαν αυτό σημαίνει ότι θα παραχωρηθούν οι εκτάσεις που δεν επιθυμεί ο υποψήφιος αγοραστής”.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι “οι 7 υποψήφιοι αγοραστές που πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις με βάση την τελική απόφαση, για τις χερσαίες εκτάσεις που θα παραχωρηθούν μαζί με το λιμάνι”. Ο κ. Αρσένης διερωτήθηκε “κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει τους όρους ενός διεθνούς διαγωνισμού, αν δεν τον ακυρώσει”.

Την ίδια στιγμή στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του πτυχίου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ.  Με Ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών και Εσωτερικών, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ζητούν απαντήσεις σχετικά με το εάν τηρήθηκαν τα τυπικά κριτήρια κατά τη διαδικασία επιλογής και διορισμού του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία από επώνυμη αναφορά – καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, που αμφισβητούν την επάρκεια των τυπικών προσόντων του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ, και αν είχαν εξεταστεί ενδελεχώς τα τυπικά προσόντα που αφορούσαν την πλήρωση της θέσης. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για να ελεγχθεί η επώνυμη αναφορά και τα δημοσιεύματα. Ρωτάνε επίσης τι θα σημαίνει “για τη διαδικασία ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την απόδοση της χερσαίας ζώνης”, αν αποδειχθεί ότι ο διορισμός του Διευθύνοντα Συμβούλου δεν είναι σύννομος, όπως και τι θα σημαίνει για τη νομιμότητα των αποφάσεων, των πράξεων και των απευθείας αναθέσεων που έχει υπογράψει έως σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος