Ηγουμενίτσα: Μνημείο προς τιμήν των Υδραίων ναυτών της Επανάστασης

Ο Δήμος Ύδρας μαζί με το Δήμο Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τίμησαν τη μνήμη των 51 Υδραίων Ναυτικών και άλλων Ελλήνων που σφαγιάστηκαν στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, με την τοποθέτηση Μνημείου στα Σύβοτα, τη μετονομασία της πλατείας σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας.

Το μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, οι οποίοι, το 1820, ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν στις 17 Απριλίου του 1821 στην εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.

Η απόφαση τοποθέτησης του Μνημείου στα Σύβοτα, η μετονομασία της πλατείας σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής, δόξας και μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά δεν λησμονήθηκαν”, ανέφερε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, στην τρίτομη Ιστορία της Ύδρας του Αντωνίου Λιγνού, όσο και από τα αρχεία της Κοινότητας της Ύδρας προκύπτει ότι όντως σφαγιάστηκαν 51 Υδραίοι ναύτες στην περιοχή. Δεν ήταν όμως όλοι οι ναύτες που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό στόλο αλλά αυτοί που είχαν επιστρατευτεί εκτάκτως, από τον Ιούνιο του 1820, για την καταστολή της ανταρσίας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Διασώζονται μάλιστα και αναγράφονται στο μνημείο τα ονόματα και των 51 Υδραίων ναυτών που εκτελέστηκαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος