Την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προκάλεσε η αντικατάσταση των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, που διενεργούσαν ελέγχους με τεστ ταχείας ανίχνευσης στους εισερχόμενους επιβάτες στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, από ιδιωτικό υγειονομικό συνεργείο, από την 1η Ιουνίου.
Το θέμα θίγει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.
Ο κ. Κάτσης χαρακτηρίζει “αιφνιδιαστική” την “αντικατάσταση της Κινητής Μονάδας Υγείας του ΕΟΔΥ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα έχει πλέον την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων covid-19, και της καταχώρησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν” και ζητά απαντήσεις “για ποιο λόγο έγινε αυτή η αντικατάσταση, με ποιόν τρόπο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση, πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο, αν έγινε κατόπιν συνεννόησης με κάποια από τις τοπικές αρχές, πως θα εξασφαλίζεται πλέον η ορθή επιδημιολογική επιτήρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και τι θα γίνει απογίνει η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που αντικαταστάθηκε”.
Επίσης, ζητά να κατατεθεί η σύμβαση με την εταιρεία, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των αρμοδίων δημοσίων φορέων και οργάνων στις οποίες υπήρξε η εισήγηση για την αντικατάσταση της ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι “εκχωρούνται σε ιδιώτη οι αρμοδιότητες των ΚΟΜΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πάτρας. Υπό συζήτηση είναι και η εκχώρηση στα αεροδρόμια όλης της χώρας. Παραχωρείται σε ιδιώτη μια αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας, ειδικά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας”.
Ταυτόχρονα σημειώνει ότι “αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και να παρουσιάζει ως λύση την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, του κατ’ όνομα δημόσιου τομέα. Στη Θεσπρωτία, Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα έγινε φανερό ότι η οι ΚΟΜΥ είναι υποστελεχωμένες, ότι τα τεστ, οι ιχνηλατήσεις, η επιδημιολογική επιτήρηση και συνολικά τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι ανεπαρκή ως ανύπαρκτα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σύνορα κλπ. Τώρα όχι μόνο δεν ενισχύεται το προσωπικό (που έτσι και αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης) και οι υποδομές, αλλά η ευθύνη παραχωρείται στην επιχειρηματική δράση, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με προσωρινές σχέσεις εργασίας. Και αυτό σε τομέα που απαιτείται ολοκληρωμένη εκπαίδευση, τεχνογνωσία-εμπειρία κλπ”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος