Για 500 μόνιμες και 1.200 έκτακτες προσλήψεις που θα γίνουν στην δασική υπηρεσία, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν στόχο την προστασία των δασών, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή, της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.
«… περάσαμε από μια φάση στην οποία είχαμε πάρα πολύ μικρή χρηματοδότηση… το σύνολο των έργων των αντιπυρικών το 2018 ήταν 9,5 εκατομμύρια. Το ίδιο και το ’19… Το ίδιο για να είμαστε ειλικρινείς και το ’20. Πήγαμε όμως σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από το ’22 και μετά που μπήκε το πρόγραμμα AntiNero… το ’22 πήγαμε στα 82 εκατομμύρια και το ’23 πάμε στα 130 εκατομμύρια και έπεται ένα έργο ακόμη μεγαλύτερο το AntiNero 3 το οποίο θα το ανακοινώσουμε το συνολικό ποσό και θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας στην βουλευτή.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα των ελληνικών δασών, είναι ότι μαζί με τις δασικές εκτάσεις είναι κοντά στα 70 εκατομμύρια στρέμματα. Και όπως είπε- εάν δεν λύσουμε το θέμα της διαχείρισης των δασών και της οικονομίας του δάσους, τα χρήματα της πυροπροστασίας δεν θα φτάνουν ποτέ για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής κρίσης η οποία επελαύνει.
Για την δασική υπηρεσία, είπε ότι έχει να δει προσλήψεις εδώ και πάνω από 20 χρόνια και είναι η πρώτη φορά με διαγωνισμό που θα γίνει, που θα έρθουν 500 μόνιμοι: «… αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιλάμε για τουλάχιστον 50% αύξηση, παραπάνω από 50%, θα δούμε ποιοι θα μπορέσουν να περάσουν τα κριτήρια του διαγωνισμού για αυτό δεν λέω το ακριβές νούμερο, των ανθρώπων που είναι διαθέσιμοι. Συν 1.200, οι οποίοι θα πάνε στο εποχικό προσωπικό και δώσαμε και μία παράταση κατά 6 μηνών αυτών που είναι στα προγράμματα της ΔΥΠΑ», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξηγώντας τις αναλογίες της έκτασης των δασών με του ανθρώπους που τα διαχειρίζονται είπε ότι τα δάση μας κατά κύριο λόγο τα διαχειρίζονται, οι δασικοί συνεταιρισμοί. Οι δασικοί συνεταιρισμοί έχουν στα χαρτιά 8.000 μέλη, στην πράξη στα δάση μπαίνουν 4.000 με 5.000, γιατί κάποια μέλη δασικών συνεταιρισμών δεν είναι πάντα διαθέσιμα στη σεζόν που γίνονται οι παρεμβάσεις. Αυτό αναλογεί για τα δάση, μόνον σε έναν δασεργάτη ανά 10.000 στρέμματα.
«Αντιλαμβάνεσθε ότι ό,τι και να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη δασική υπηρεσία που έχει 3.000 άτομα που είναι όλα πάνω από 50, εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία του δάσους, εάν δεν ενισχύουμε δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μπαίνουν στα δάση, που διαχειρίζονται τα δάση, οι προσπάθειές μας θα είναι σισύφειες», τόνισε.
Αναφορικά με το Περιαστικό Άλσος Ιωαννίνων, ο κ. Σκυλακάκης είπε στην κ. Τζούφη ότι στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Πράσινου Ταμείου το 2022 εγκρίθηκαν συνολικά 32.000 ευρώ: 12.000 για επισκευή και συντήρηση των αντλιοστασίων και 20.000 για έργα και εργασίες αντιπυρικής προστασίας στο Δασαρχείο Ιωαννίνων. Το 2023 το αντίστοιχο ποσό πάλι από το Πράσινο Ταμείο ήταν 34.000, 14.000 και 20.000.
Το σημαντικό πρόγραμμα που μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το Antinero. Το 2022 μέσω του Antinero 1 χρηματοδοτήθηκαν εργασίες 100.000 για αντιπυρική προστασία των περιαστικών δασών των Ιωαννίνων συνολικά και έγιναν παρεμβάσεις και στο αλσύλλιο. Και το 2023, στο πλαίσιο του Antinero 2, η χρηματοδότηση είναι 1,1 εκατομμύριο, για αντίστοιχες εργασίες, το υπόλοιπο μέρος του δάσους Ιωαννίνων και στα δασύλλια Περιβλέπτου, Αυγού και Σερβιανών καθώς και συντήρηση του οδικού δικτύου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος