Εντοπίστηκε σπάνιο είδος κοραλλιού στον Αμβρακικό Κόλπο

Η περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου είναι γνωστή για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της. Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ όμως στα νερά του φιλοξενεί και έναν σημαντικό πληθυσμό του σκληρακτινίου κοραλλιού (με την επιστημονική ονομασία Cladocora caespitosa), το οποίο είναι το μοναδικό πετρώδες κοράλλι που σχηματίζει πραγματικούς ύφαλους στη Μεσόγειο.

Οι κοραλλιογενείς αυτοί ύφαλοι αναπτύχθηκαν κυρίως στην Πλειστόκαινο γεωλογική περίοδο. Στις μέρες μας εντοπίζονται σποραδικοί ύφαλοι –κατάλοιπο εκείνης της περιόδου– και μικρότερου μεγέθους υφαλοειδείς σχηματισμοί που λειτουργούν ως “νησίδες ζωής” στη Μεσόγειο για περισσότερα από 280 θαλάσσια είδη.

Το είδος έχει χαρακτηριστεί «Κινδυνεύον», λόγω της σημαντικής μείωσης των πληθυσμών του, ενώ απειλεί αλλαγή και τους θαλάσσιους καύσωνες, τη ρύπανση και τον ευτροφισμό, την υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων και άλλους παράγοντες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος