Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Oλοκαύτωμα στη Μίχλα Παραμυθιάς

Τους 15 νεκρούς του χωριού που έχασαν τη ζωή τους στις 23 Αυγούστου του 1944, κατά την επίθεση των Γερμανών εναντίον ανταρτών στη Μίχλα, τίμησαν  το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέντε Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του Δήμου Σουλίου, με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο Μνημείο των Πεσόντων, ττο πρωί της Κυριακής 01 Αυγούστου. 

“Το Oλοκαύτωμα της Μίχλας είναι μια τυπική περίπτωση των ολοκαυτωμάτων που είχαν προηγηθεί στο Κεφαλόβρυσο, τη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο, την Παραμυθιά, τους Λυγγιάδες, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και την Κλεισούρα, για να περιοριστούμε στις πιο γνωστές από τις δεκάδες εκτελέσεις που έλαβαν χώρα με πρωταγωνιστές μέλη της Βέρμαχτ από το 1943 μέχρι το τέλος της κατοχής. Μικρότερο ως προς την κλίμακα, αλλά πανομοιότυπο ως προς την λογική που διέπει την εγκληματική πράξη: μας πλήττουν οι αντάρτες με την αντιστασιακή τους δράση, θα πληρώσουν οι άμαχοι. Τόσο απλά και τόσο βάρβαρα.”

Με αυτά τα λόγια είχε περιγράψει το ολοκαύτωμα της Μίχλας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκόντοβος.

Στην τελετή παρεβρεύθηκαν ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού στην περιοχή. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του πολέμου στη Μίχλα, 15 άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, νέοι άνθρωποι κάηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ποτέ πια πόλεμος. Ποτέ πια φασισμός”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος