Ιωάννινα: Δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων της Ηπείρου

Χρήσιμο εργαλείο για την αποτροπή ρύπανσης και πλημμύρων.

Δεκαπέντε επιστήμονες από εννέα διαφορετικούς φορείς της Ηπείρου σχετικούς με την διαχείριση και την παρακολούθηση υδάτων συμμετείχαν στην 2η Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας του έργου “Epirus Waters”, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Στόχος ήταν η παρουσίαση του δικτύου αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων και τα οφέλη της λειτουργίας τους στην προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Οι επιστήμονες αρχικά ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά των λεκανών απορροής ποταμών της Ηπείρου προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές που πρέπει να παρακολουθούνται λόγω κινδύνου ρύπανσης, πλημμυρών ή ξηρασίας.

Έπειτα, εγκαταστάθηκαν 10 αυτόματοι σταθμοί, τρεις εκ των οποίων στον ποταμό Λούρο, που καταγράφουν τουλάχιστον σε ωριαία βάση κρίσιμες παραμέτρους όπως η στάθμη παροχής υδάτων και φυσικοχημικά στοιχεία όπως pH, θερμοκρασία νερού, ηλ. αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο.

Οι σταθμοί αποστέλλουν τα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε διαδικτυακή πλατφόρμα αποθήκευσης και δημοσιοποίησης δεδομένων.

Έτσι όταν υπάρχει υπέρβαση τιμής σε κάποια από τις μετρούμενες παραμέτρους η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει σε κάθε ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά μηνύματα, ώστε να γνωστοποιείται εγκαίρως η πιθανότητα επερχόμενης ρύπανσης υδάτων ή και πλημμύρας ξηρασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος