Αυξημένες τιμές στο πασχαλινό αρνί λόγω μειωμένης παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας

Με περιορισμένη διαθεσιμότητα ελληνικών αμνοεριφίων και αυξημένες τιμές κινείται φέτος η πασχαλινή αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, Θωμά Λιωλή. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, λόγω κόστους παραγωγής, ασθενειών και γενικότερων δυσκολιών στον κλάδο, έχει περιορίσει σημαντικά την παραγωγή.

Ο ίδιος εκτιμά πως τα αρνιά φεύγουν από τον παραγωγό με τιμή 9,5 έως 10 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάσουν και τα 17-18 μέχρι και 20 ευρώ. Τόνισε ότι πολλά κοπάδια έχουν χαθεί ή μειωθεί, με αποτέλεσμα η εγχώρια προσφορά να είναι μικρή και να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία. Μάλιστα, ένα σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής φεύγει πλέον με νόμιμα παραστατικά και πωλείται στη γείτονα Αλβανία, καθώς οι τιμές εκεί είναι πιο συμφέρουσες για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, σημειώνοντας ότι οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καθυστερημένες και συχνά μειωμένες έως και 50%, με πολλούς κτηνοτρόφους να μην έχουν λάβει ούτε τη βασική ενίσχυση. Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι οι αποζημιώσεις για ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο λόγω ασθενειών ή φυσικών καταστροφών καθυστερούν για χρόνια, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η ανασύσταση μονάδων. Παρά τις δυσκολίες, επαίνεσε τη λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, η οποία –όπως είπε– ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των παραγωγών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος