Ιωάννινα: Έντονες διαμαρτυρίες για κενά στην ασφάλεια της Εστίας του Πανεπιστημίου

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αφήνει εκτεταμένες ζημιές και αναδεικνύει σοβαρά κενά στην ασφάλεια του κτιρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών. Όπως σημειώνουν, η φοιτήτρια που βρισκόταν στο δωμάτιο κατάφερε να απομακρυνθεί με βοήθεια των γειτόνων, ενώ ο συναγερμός και τα μέσα πυρόσβεσης δεν λειτούργησαν ούτε αυτόματα, ούτε χειροκίνητα.

Οι φοιτητές πιθανολογούν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα και ζητούν να διασφαλιστεί ότι το κτίριο θα ελεγχθεί για την καταλληλότητά του, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα δωμάτια τους. Μέχρι τότε να διασφαλιστούν αξιοπρεπή δωμάτια για την φιλοξενία τους στις εστίες, είτε σε ξενοδοχεία. Ο Σύλλογος απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας και την αποζημίωση των πληγέντων, ενώ θίγει γενικότερα θέματα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας παιδείας.

Επίσκεψη της Κ.Ο ΚΚΕ Ιωαννίνων στις εστίες

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Έξαρχο, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων επισκέφτηκε σήμερα νωρίς το πρωί τους εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Κ. Μπατιστάτου όπου μετέφερε τις μαρτυρίες των φοιτητών και τα αιτήματα τους.

Ο Νίκος Έξαρχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να λυφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και αποκατάστασης του κτιρίου της φοιτητικής εστίας, ενώ τόνισε την επείγουσα ανάγκη να απαιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της κατάστασης στο σύνολο των φοιτητικών εστιών καθώς και στις λοιπές υποδομές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας

Με ανακοίνωσή της, η Πρυτανεία επιβεβαιώνει την ύπαρξη σύμβασης για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και ανακοινώνει ότι υπάρχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ισχύ. Επιβεβαιώνει επίσης τη μεταφορά δύο φοιτητριών στο νοσοκομείο, οι οποίες όμως δεν χρήζουν νοσηλείας και την προσφορά στέγης και ειδών πρώτης ανάγκης σε φοιτητές/τριες που διαμένουν στο ίδιο κτίριο.

Όπως σημειώνει η Πρυτανεία, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου έχει δραστηριοποιηθεί για τη μεταστέγαση των φοιτητών/τριών σε διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών, ενώ αναμένονται άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Τέλος επισημαίνει τη σημασία της ασφαλούς διαβίωσης των φοιτητών/τριών και αναφέρει ότι όλες οι προσπάθειες στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως σημειώνεται, για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος