ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ 9-9-2015

17,5 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν απογραφεί μέσα σε δύο μέρες στη Μυτιλήνη

Αλλάζει η εικόνα της πόλης της Μυτιλήνης μετά την συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής και αποχώρησης προσφύγων που έχει ξεκινήσει την Δευτέρα το βράδυ και εξελίσσεται με αποτελεσματικότητα. 17,5 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής και συγκεκριμένα 14.000 ενήλικες και 3,5 χιλιάδες παιδιά από τα κέντρα καταγραφής που λειτουργούν στο γήπεδο ¨Γιώργος Σκούφος» στην Καλλιθέα, στη Μόρια και στην Καλλονή. Ηρεμία και ουρές στα εκδοτήρια συμπληρώνουν την εικόνα ενώ πάνω από 10.000 πρόσφυγες αναχωρούν για τον Πειραιά μέσα σε ένα 24ωρο. Παραμένει ωστόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έχει κατασκηνώσει εδώ και ημέρες σε πολλά σημεία της πόλης. Συνεργεία καθαριότητας βρίσκονται από τα ξημερώματα στην Καλλιθέα και σε άλλες περιοχές της πόλης. Ηρεμία επικρατεί στο γήπεδο “Γιώργος Σκούφος”, όπου γίνεται η καταγραφή χωρίς να υπάρχει καθόλου ουρά προσφύγων να περιμένουν να καταγραφούν. Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που υπήρχαν στο νησί μέχρι προχθές Δευτέρα ξεπερνούσε τις 30.000 χιλιάδες, ενώ γίνονται προσπάθειες μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει αποσυμφορηθεί το κέντρο, το λιμάνι και οι πλατείες της Μυτιλήνης.

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Η αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, αύξησε και τις πιέσεις στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, τονίζει σε ανακοίνωσή της, η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων – ΠΟΕΔΗΝ. Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως: “Τα Δημόσια Νοσοκομεία των Νησιών και τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης”, ενώ ζητά την άμεση ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών με προσωπικό και κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών».

Την συνδρομή της πολιτείας για το μεταναστευτικό ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου

Το μεγάλο πρόβλημα της αθρόας ροής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους έγινε αναλυτική συζήτηση σχετικά με το μείζον μεταναστευτικό πρόβλημα ενώ ο κ. Κατρακάζος παρουσίασε προτάσεις για την ταχύτερη καταγραφή των μεταναστών, την καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τόνισε τη μεγάλη αξία που έχει για την τοπική κοινωνία η άμεση προώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Αθήνα. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον αντιπεριφερειάρχη ότι θα γίνουν ενέργειες για τον καλύτερο συντονισμό και την ακόμη πιο γρήγορη καταγραφή των μεταναστών με ενίσχυση των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα.

Ο «Άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει και σήμερα για τους πρόσφυγες

Αυτή την ώρα στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης ο “Άλλος Άνθρωπος” μαγειρεύει για τους πρόσφυγες με την βοήθεια εθελοντών και στη συνέχεια θα γίνει καθαρισμός του χώρου. Επίσης, αύριο Πέμπτη 10/9 στις 8.30 πρωί, η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο θα υποδέχεται τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες με σάντουιτς, νερό και φρούτα στο εκκλησάκι μετά την Κράτηγο.

Χίος: 20 γιατροί δηλώνουν εθελοντές για τους πρόσφυγες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου προσκάλεσε τα μέλη του, να συμμετέχουν εθελοντικά με οργανωμένη πλέον παρουσία, σε Ιατρείο που θα δημιουργηθεί για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στο Δημοτικό κήπο. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου έχουν ήδη δηλώσει περισσότεροι από 20 εθελοντές γιατροί, μεταξύ των οποίων Δερματολόγος, Παθολόγοι και όλοι οι Παιδίατροι του νησιού! Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια και το Δήμο για να συνεισφέρει στην επίλυση των ιατρικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους μετανάστες.

Χίος: Ο δήμος προσλαμβάνει παιδίατρο για τους πρόσφυγες

Μια σημαντική απόφαση έλαβε η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Χίου που προχώρησε στην προκήρυξη θέσης παιδιάτρου, με σκοπό να υπάρξει ιατρική κάλυψη για τα παιδιά των προσφύγων που καθημερινά φτάνουν και στη Χίο. Η ψήφιση προβλέπει την έγκριση 4.000 ευρώ για ένα χρόνο, ποσό που μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις ώρες απασχόλησης του γιατρού. Αν βέβαια καλυφθεί η θέση από εθελοντή παιδίατρο τότε ο Δήμος θα «παγώσει» την προκήρυξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το προσφυγικό

“Η ΝΔ σπατάλησε πολύτιμους πόρους σε άχρηστα κέντρα κράτησης, σε φράκτες που απλά μετέφεραν τις ροές προσφύγων από τον Έβρο στα νησιά και τώρα χρεώνει στο ΣΥΡΙΖΑ και στην επτάμηνη διακυβέρνηση του την παντελή έλλειψη υποδομών και την κατάσταση στο νησί” τονίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Παράλληλα, τονίζει ότι “η πραγματική ανάγκη για κέντρο πρώτης υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες, παρά τις υποσχέσεις της ΝΔ στην ΕΕ για 3.500 θέσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του 2014, δεν υλοποιήθηκε ποτέ παρά την κατασπατάληση των αντίστοιχων πόρων. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση που στελέχη της ΝΔ όπως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ζαμτράκης, αλλά και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, που κατέχουν σημαντικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση απ’ τις οποίες όφειλαν να συμβάλλουν σε λύσεις, λειτουργούν ως κακέκτυπη φτηνή συνδικαλιστική αντιπολίτευση για μικροκομματικούς λόγους., χωρίς να προσφέρουν στην υπόθεση ούτε τα στοιχειώδη”. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι, η καλλιέργεια του μίσους με αφορμή την παρουσία των προσφύγων στο νησί μας, δεν βοηθά κανένα, ενώ τονίζει ότι, “μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας όσους πόρους μπορεί απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία και με τη τοπική κοινωνία θα φτιάξει κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά, που καλύπτουν στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες των προσφύγων στην ολιγοήμερη παραμονή τους και θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νησιών”.

Παρουσίαση ψηφοδελτίου ΝΔ στη Λέσβο

Παρουσία του πρωην Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη το ψηφοδέλτιό της για το νομό Λέσβου παρουσίασε σήμερα στη Μυτιλήνη η Νέα Δημοκρατία. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Χαράλαμπος Αθανασίου πρωην Υπουργός Δικαιοσύνης και συμμετέχουν ο Παύλος Βογιατζής ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η Ελεωνόρα Γεώργα και η Βασιλική Αψώκαρδου. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα κυριαρχούν τα οικονομικά ζητήματα στη Λέσβο κυριαρχεί το μεταναστευτικό είπε ο κύριος Σταμάτης και αυτό όπως τόνισε οφείλεται στην ανικανότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσα σε δύο μέρες έκανε ότι δεν μπόρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το προσφυγικό ρεύμα τόνισε ο κύριος Σταμάτης αφού από τα έδρανα της Βουλής με την πολιτική τους, τους καλούσαν στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει πολιτική αποτροπής και φύλαξης των συνόρων ενώ θα συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υποστήριξε ο κύριος Σταμάτης.

Πρόλαβαν την πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην «Ζωοδόχο Πηγή» της Σάμου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αι Γιαννάκη. Επί τόπου έσπευσαν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας , εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά οχήματα προκειμένου η φωτιά να μην πάρει διαστάσεις .Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά κατάφερε να αποτεφρώσει περίπου 2 στρέμματα δασικής έκτασης. Ακόμη από το σημείο απεγκλωβίστηκαν 19 μετανάστες που βρέθηκαν στην περιοχή ανάμεσά τους και πολλά παιδιά . Για τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από την πυροσβεστική υπηρεσία Σάμου. Εξάλλου εδώ και 72 ώρες έχει εντοπιστεί πτώμα, πιθανολογείται μετανάστη, στην περιοχή του Ναυτικού Κλιμακίου, στην Ζωοδόχο Πηγή το οποίο όμως λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις επίγειες δυνάμεις και θα χρειαστεί μάλλον η συνδρομή super puma.

Απλήρωτοι για 4 μήνες οι 15 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον καθαρισμό των σχολικών μονάδων του δήμου Ικαρίας

Προς την Υπουργό Παιδείας Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου και προς το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια βίου μάθησης ο δήμος Ικαρίας αποστέλλει κείμενο όπου ζητά, την άμεση εκταμίευση των αναγκαίων πόρων για να πιστωθούν οι λογαριασμοί των σχολικών επιτροπών και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Άμεσα να προχωρήσουν στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, που θα δώσει την δυνατότητα στους δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις, και να ξεκινήσει άμεσα την τόσο αναγκαία εργασία του το προσωπικό καθαριότητας που αφορά τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

Χίος: ημερίδα για τους παραδοσιακούς σπόρους και τα μονοπάτια στα Μεστά

Ημερίδα με αντικείμενο την ανάδειξη των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και της σημασίας τους για την τοπική παραγωγή της Χίου, τα μονοπάτια της περιοχής και τις πιθανές δράσεις του Προγράμματος ΕΝτοπία στα Μαστιχοχώρια, πραγματοποιείται την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου στο κτήριο του σχολείου των Μεστών. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΝτοπία, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού EUROPA NOSTRA και αφορά περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 15.000 κατοίκων οι οποίες διατηρούν τα αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα. Το Πρόγραμμα ΕΝτοπία στηρίζεται στην κινητοποίηση, ενεργό στήριξη και συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών αρχών στις περιοχές που εντάσσονται σε αυτό.

Χίος: θέμα συνείδησης όλων τα αφύλακτα πηγάδια- δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Χίου

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για την τραγική απώλεια του 4χρονου Mixael Rabia στην περιοχή του Κάμπου χθες το πρωί. Στους οικείους του εκφράζω τα από καρδιάς συλλυπητήρια μου για το βαρύ πένθος τους», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. «Με αφορμή αυτή την τραγική απώλεια, οφείλω να επισημάνω – συνεχίζει ο κ. Κάρμαντζης- ότι η ύπαρξη αφύλαχτων πηγαδιών στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί εγκληματική αμέλεια που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Πέρα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για πηγάδια και γεωτρήσεις, η λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας, αποτελεί πρωτίστως θέμα συνείδησης για όλους, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά αθώα θύματα».

Χίος: Πληροφορίες από το Δήμο για επισιτιστική βοήθεια

Ο Δήμος Χίου, επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Νομού Χίου, πρόκειται να υλοποιήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Οι πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν, στις υπηρεσίες του Δήμου Χίου επί της οδού Νεωρίων, στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην οδό Αεροπόρου Ροδοκανάκη 37 στη Φάρκαινα, όπως και στα Δημαρχεία Οινουσσών και Ψαρών.

Χίος: Προκήρυξη Μουσικού Σχολείου

Τις κενές θέσεις μαθητών στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και την Α΄ Λυκείου του σχολικού έτους 2015 – 2016, έχει προκηρύξει το Μουσικό Σχολείο Χίου. Οι κατατακτήριες αυτές εξετάσεις θα διενεργηθούν από επιτροπή καθηγητών στο χώρο του Σχολείου την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π. μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν μέχρι και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 στο Μουσικό Σχολείο για να υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Σχολείου.

Ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργού για το «Μυτιλήνη»

Για τον άμεσο κίνδυνο καταβύθισης του πλοίου «Μυτιλήνη» μέσα στο λιμάνι Καρλοβάσου ενημέρωσαν τον Υπηρεσιακό Υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Ζώη, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης και ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Ν. Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης κατά την πρόσφατη συνάντηση τους. Ανέφεραν στον κ. Υπουργό πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων τοπικών κρατικών λειτουργών, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το πλοίο και αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργικότητα του λιμανιού και πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ζήτησαν από τον κ. Υπουργό να επιληφθεί του θέματος, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Από την πλευρά του ο κ. Ζώης σημείωσε ότι θα ενημερωθεί από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά και για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να επισπεύσει όσο μπορεί τις διαδικασίες απομάκρυνσης του πλοίου από το λιμάνι.

Πληρώνει ο ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία καταβολής τόσο των αποδοχών των ωφελούμενων της κοινωφελούς εργασίας όσο και του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στους Δήμους. Η καταβολή αφορά τόσο τις λίγες ημέρες του Ιουλίου που απασχολήθηκαν οι ωφελούμενοι όσο και τις αποδοχές τους για τον μήνα Αύγουστο για όσους Δήμους έχουν αποστείλει προς τον ΟΑΕΔ τις καταστάσεις. Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι προέβη στην αναβάθμιση και προσαρμογή του πληροφοριακού του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο2/2015 ως προς τον υπολογισμό και την καταχώρηση των διαφορετικών πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης των ωφελούμενων ανά ειδικότητα π.χ. κοινή μικτή ασφάλιση, κλάδος βαρέων, τομείς Ε.Τ.Α.Α. (ΤΣΜΕΔΕ κλπ). Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος