ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ 8-9-2015

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τα μέτρα για το προσφυγικό

Η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στο προσφυγικό γίνεται από χθες το βράδυ στη Μυτιλήνη με τη λειτουργία κέντρου απογραφής στο γήπεδο πάνω από τα υφαντήρια στην περιοχή της Καλιθέας. Από χθες το βράδυ απογράφησαν πάνω από 7 χιλιάδες άτομα ενώ πλοία έρχονται και φεύγουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέροντας πρόσφυγες στον Πειραιά. Χθες το βράδυ υπήρχε συνοστισμός στην περιοχή με χιλιάδες πρόσφυγες να συρρέουν στο κέντρο απογραφής, σήμερα όμως επικρατεί ηρεμία στην περιοχή και ο μηχανισμός δουλεύει ασταμάτητα για να ολοκληρώσει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες την καταγραφή όσων ανθρώπων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη της Μυτιλήνης. Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε στο έκτακτο διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο επιμελητήριο Λέσβου, κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης θα ξεκινήσει να λειτουργεί και στο πρώην ΣΤΕΠ δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ενώ δύο πρώην στρατόπεδα σε Πέτρα και Κλειού θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση της πόλης. Δυο τρεις μέρες υπομονή ζήτησε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός καθώς από χθες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται τα μέτρα και γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα.

Πλοία για τη μεταφορά προσφύγων καταφθάνουν στη Μυτιλήνη

Το αδιαχώρητο σήμερα στα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων στη Μυτιλήνη με χιλιάδες πρόσφυγες έχοντας στα χέρια τα έγγραφα απογραφής, σπεύδουν να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο. Χιλιάδες πρόσφυγες θα αναχωρήσουν σήμερα από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά με πλοία που καταφθάνουν για το σκοπό αυτό στο λιμάνι του νησιού. Χθες το βράδυ αναχώρησε το Ελ. Βενιζέλος με 2.234 επιβάτες το οποίο θα επιστρέψει σήμερα το βράδυ για την παραλαβή άλλων 2.500, στις 12:00 το μεσημέρι αναχωρεί το Τέρρα Τζετ με άλλους 1750 πρόσφυγες ενώ 200 άτομα θα πάρει το βράδυ το Αριάδνη. Το Blue Star Patmos φτάνει επίσης σήμερα στη Μυτιλήνη για να μεταφέρει άλλα 2.000 άτομα.

Χωρίς τέλος η εκμετάλλευση των προσφύγων

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει ένας ακόμα τρόπος εκμετάλλευσης προσφύγων, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά πρωταγωνιστούν ομοεθνείς τους. Συγκεκριμένα Σύριοι πρόσφυγες παράγουν πλαστά αντίγραφα υπηρεσιακών σημειωμάτων και τα πωλούν έναντι σημαντικών χρηματικών ποσών σε ομοεθνείς Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες που γνωρίζουν καλά το ζήτημα η διαστάσεις που έχει λάβει είναι πλέον ανησυχητικές με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται απροκάλυπτα έξω από τα τουριστικά γραφεία της πόλης. Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, δύο Σύροι 41 και 18 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία πιστοποιητικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Οι Δήμοι βοηθούν τη Λέσβο στο προσφυγικό

Στη συγκέντρωση υλικοτεχνικής υποδομής και ιατροφαρμακευτικού υλικού για το Δήμο Λέσβου, προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Με επιστολή του, προς όλους του Δημάρχους της χώρας , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζητεί να διαθέσουν έστω και προσωρινά, μηχανήματα, απορριμματοφόρα, σάρωθρα, και βυτία, στο δήμο Λέσβου. Επίσης, η ΚΕΔΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συντονίζουν κλιμάκιο ιατρών το οποίο θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να παράσχει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όπου απαιτείται. Στη πρόσκληση ήδη ανταποκρίθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, διαθέτοντας στο Δήμο Λέσβου, μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας, στην προσπάθεια της για τον καθαρισμό των δημόσιων χώρων και των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου, Σωτήρης Μεθενίτης, εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα που κάνει ο Δήμος Λέσβου, αλλά και τη δέσμευσή του να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί. Τέλος, ο Δήμος Λέσβου, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας, να συνδράμουν – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους – προσφέροντας απορριμματοφόρα, σάρωθρα, βυτία, χημικές τουαλέτες κ.α.

Μέτρα και για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων

Σειρά μέτρων για την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων στα σημεία υποδοχής- κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, Μυτιλήνη και Κω, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Θάνο Δημόπουλο, δρομολογούνται μια σειρά από ενέργειες όπως: Η επέκταση της λειτουργίας του ωραρίου του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τις 14.00 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Περαιτέρω ενίσχυση του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στελέχωση των Κινητών Μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ στους χώρους πρώτης υποδοχής με υγειονομικό προσωπικό. Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με στόχο την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με διασώστες και των χώρων πρώτης υποδοχής με νοσηλευτές.

Αιτήματα δημάρχου Σάμου για το προσφυγικό

Τη δημιουργία δύο στεγάστρων ειδικών προδιαγραφών για την προστασία των οικογενειών και των ευάλωτων ατόμων στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, ζήτησε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος σε υπόμνημα που επέδωσε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα στην πρόσφατη συνάντησή τους. Ακόμα, ζήτησε τη δημιουργία τεσσάρων σημείων πράσινης υποστήριξης (υγιεινής) στο λιμάνι της πόλης της Σάμου και στο λιμάνι Καρλοβάσου, τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την οργάνωση της εθελοντικής προσφοράς και της διανομής απαραίτητων ειδών από φορείς και συλλόγους. Ο Δήμαρχος Σάμου ζήτησε από το Υπουργείο να διατεθούν, πόροι για την πρόσληψη δύο στελεχών, με ειδικότητα Πληροφορικής και Οικονομικών της μετανάστευσης. Στο υπόμνημα αναφέρεται επίσης η ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων και υπηρεσιών καθαριότητας λόγω μη επάρκειας των υφιστάμενων μέσων, η συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου μεταναστών (ενίσχυση συρματοπλέγματος, συντήρηση εγκαταστάσεων κλπ) και τέλος, η προμήθεια και εγκατάσταση δύο containers στον εμπορικό λιμένα για την υποστήριξη της ταυτοποίησης των προσφύγων.

Παρουσίαση υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο

Το προσφυγικό ζήτημα και η διαχείρισή του στη Λέσβο απασχόλησε ιδιαίτερα την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Γιώργος Πάλης τόνισε ότι το προσφυγικό ρεύμα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που θέλουν την Ευρώπη «φρούριο» και ανθρώπους να πνίγονται στα σύνορα, πολιτική που υπηρέτησε η ΝΔ. Κατηγόρησε την υπηρεσιακή κυβέρνηση για παλινωδίες και ανικανότητα υποστηρίζοντας ότι για τα κονδύλια που θα αποδεσμευτούν από την ΕΕ φρόντισε η απερχόμενη κυβέρνηση και υποστήριξε ότι πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να τον ρίξει καθώς δημιουργήθηκε για την συγκράτηση του μεταναστευτικού ρεύματος, τώρα όμως που αναγνωρίζεται από την Ευρώπη ότι το ρεύμα αυτό είναι προσφυγικό ο φράχτης μπορεί να πέσει για να μη γίνεται το Αιγαίο υγρός τάφος για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και για να απεγκλωβιστούν τα νησιά.

Παρουσίαση υποψηφίων ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λέσβο

Το ψηφοδέλτιό της για τη Λέσβο παρουσίασε χθες η ΑΝΤΡΣΥΑ, επικεφαλής η Βελούτσου Ειρήνη αδιόριστη εκπαιδευτικός και ακολουθούν, Ζωγραφιστού Χριστίνα, Καράμαλης Δημήτρης, Μιχαλέλη Γιώτα, και Μανάβης Νίκος. Για το προσφυγικό ζήτημα οι υποψήφιοι σημείωσαν ότι αυτά που βιώνουμε στη Λέσβο δεν είναι πολιτική ανικανότητας αλλά πολιτική επιλογή, να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στα νησιά για να μη φτάσει το προσφυγικό ρεύμα στην υπόλοιπη Ευρώπη τονίζοντας ότι η πολιτική ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ δημιουργεί συνθήκες πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αγροτικά ζητήματα όπου τονίστηκε ότι παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις προς τους αγρότες η αύξηση της φορολογίας και όλα τα δυσβάσταχτα γι’ αυτούς μέτρα περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα και θα υλοποιηθούν, ενώ το μνημόνιο φέρνει πιο ‘κοντά» την υλοποίηση της επόμενης ΚΑΠ που προβλέπει μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από 650.000 που είναι σήμερα στις 100.000!

Χίος: 4χρονο αγοράκι βρήκε τραγικό θάνατο σε πηγάδι

Τραγικό τέλος είχε 4χρονο αγοράκι στον Κάμπο της Χίου, που βρέθηκε μέσα σε πηγάδι στην περιοχή κοντά στο αρχοντικό Αργέντικο. Ο Μιχάλης Ράμπια των Eugen και της Sonilla, είχε εξαφανιστεί από τις 11 περίπου το πρωί της Δευτέρας. Από το μεσημέρι ξεκίνησαν οι έρευνες, με την αστυνομία και την πυροσβεστική να επικεντρώνουν τις έρευνες στα πηγάδια γύρω από το σπίτι. Χρειάστηκε να κατέβει μάλιστα δύτης στο πηγάδι, βάθους περίπου 15 μέτρων και με αρκετά μέτρα νερό για να μπορέσουν να ανασύρουν το άψυχο κορμάκι. Η σωρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου για νεκροψία- νεκροτομή.

Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» στη Λήμνο

Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής και Ενημέρωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο από τις 17 έως 19 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα των ιατρικών εξετάσεων της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» αφορά ενήλικες και παιδιά και θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λήμνου. Για τους ενήλικες, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο Λήμνου, όπου θα υπάρχουν οι παρακάτω ιατρικές ειδικότητες: Ορθοπεδικός, Ακτινολόγος, Οφθαλμίατρος, Καρδιολόγος, Δερματολόγος, Ενδοκρινολόγος, Πνευμονολόγος, Μικροβιολόγος, Ψυχολόγος αλλά και Νοσηλευτές. Για τα παιδιά οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Μούδρου, όπου θα υπάρχουν οι παρακάτω ειδικότητες ιατρών: Παιδίατροι, Παιδοχειρουργός, Ορθοπεδικός, Οδοντίατρος, Καρδιολόγος και Ψυχολόγος. Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας θα παρουσιαστεί από την «Ανοιχτή Αγκαλιά» ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο πολιτιστικό κέντρο Μούδρου και θα ακολουθήσει διανομή δώρων στα παιδιά. Η επίσκεψη της Ανοιχτής Αγκαλιάς στη Λήμνο, πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος «Υποστηρίζουμε την Ζωή», υπό την Αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας – Πολιτισμού & Θρησκευμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος