ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ 4-9-2015

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μυτιλήνη με το προσφυγικό

Έκρυθμη κατάσταση στη Μυτιλήνη και σπασμωδικές κινήσεις χωρίς σχέδιο των αρχών αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα. Μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης στο Κέντρο Υποδοχής στον Καρά Τεπέ. Πριν από λίγες ώρες δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας άδειασαν το χώρο του λιμανιού και οδήγησαν όλους τους πρόσφυγες στα Τσαμάκια και τη Φυκιότρυπα. Η διαδικασία καταγραφής έχει σταματήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση αν θα ξεκινήσει ξανά και που. Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν πως πρόκειται για σπασμωδική κίνηση και είναι επικίνδυνο να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες όλων των εθνικοτήτων.
Επεισόδια το πρωί στο λιμάνι

Πετροπόλεμος και γενικευμένη συμπλοκή μεταξύ προσφύγων σημειώθηκε το πρωί στο χώρο του λιμανιού έξω από το κολυμβητήριο. Η ένταση στην ουρά για την καταγραφή κλιμακώθηκε και γρήγορα οι συμπλοκές επεκτάθηκαν ακόμα και στις αυλές των γειτονικών σπιτιών. Ομάδα προσφύγων προσπάθησε να εισβάλλει σε πλοίο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο λιμάνι και αποτράπηκαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης από λιμενικούς. Αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής περιμετρικά του λιμανιού δηλώνουν πως είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού πλέον η ζωή τους κινδυνεύει λόγω των συνεχών συμπλοκών.
Το κατηγορώ του Δημάρχου Λέσβου

Σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα του Δημάρχου Λέσβου για κήρυξη καταστάσεως έκτακτης λόγω γραφειοκρατικού ελλείμματος. “Είμαστε πλέον στο στάδιο της έκρηξης που όλοι ήξεραν πως θα συμβεί και κανείς δεν έκανε ούτε τα στοιχειώδη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα θα έχει ευθύνες για την κατάσταση και πρέπει επιτέλους να παρέμβουν” δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Σπύρος Γαληνός.
Δραματική έκκληση Γαληνού στην πρωθυπουργό

Δραματική έκκληση για άμεσες ενέργειές ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές απευθύνει με επιστολή του σήμερα στην Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός . «Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό. Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται – εκτός των άλλων – και αυτή τη δοκιμασία» τονίζει ο Δήμαρχος. Ζητά τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι απαραίτητο όπως αναφέρει να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
«Αυτή τη στιγμή, το 60% των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα περνάει από τη Λέσβο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πάνω από 15.000 άνθρωποι τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στις περιοχές κατά μήκος της Ανατολικής ακτής του νησιού. Μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου. Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων. Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία» καταλήγει ο Σπύρος Γαληνός και περιμένει επικοινωνία με την πρωθυπουργό.

Ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου στο Μανταμάδο έκαναν το πρωί πρόσφυγες

Το δρόμο στο Μανταμάδο έκλεισαν για λίγη ώρα το πρωί οι πρόσφυγες που κατά κύματα βγαίνουν στις ακτές της περιοχής. Στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη που διέλυσε τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. «Οι άνθρωποι στα χωριά από τη Σκαμιά μέχρι το Μανταμάδο βοηθάνε τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους αλλά δεν έχουν άλλες δυνάμεις» είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδης ζητώντας και εκείνος τη λήψη μέτρων για να βοηθηθούν οι περιοχές που δέχονται το μεταναστευτικό ρεύμα. «Τα χωριά μας δεν έχουν τις δομές να δεχτούν αυτή τη λαοθάλασσα, είπε ο κύριος Τζελαϊδης, μικρά παιδιά άρρωστα σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον καθημερινότητα για τα χωριά μας που πρέπει επιτέλους να βοηθηθούν».

Κεντρικό ρόλο στο προσφυγικό ζητούν οι Περιφερειάρχες
Ν’ αναλάβουν κεντρικό ρόλο για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος ζήτησαν από τη Μυτιλήνη οι Περιφερειάρχες της χώρας στην έκτακτη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ όσο και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου διαβεβαίωσαν ότι οι Ελληνικές Περιφέρειες είναι έτοιμες στο πλαίσιο αυτό να αναλάβουν κεντρικό ρόλο και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει τις Περιφέρειες απευθείας δικαιούχους στο Ταμείο για τη Μετανάστευση, ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις για τη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας. Η Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου μη διαχειρίσιμη, παρά τις σκληρές και συνεχείς προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της που πλήττεται άμεσα, καθώς και την αυταπάρνηση των σωμάτων ασφαλείας και υποστήριξε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου, να κινηθούν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την άμεση κατασκευή των υποδομών υποδοχής μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθώς και να εκπονηθεί σχέδιο επιμερισμού των προσφύγων στα κράτη μέλη, ώστε να γίνεται συντονισμένα, με τρόπο που θα διασφαλίζει όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

Εμπαιγμό και η αδιαφορία καταγγέλλει το ΚΚΕ για το προσφυγικό

Αρκετά με τα λόγια συμπάθειας, τις υποσχέσεις και τις συσκέψεις τονίζει σε ανακοίνωσή της η κομματική επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ και καλεί τους κατοίκους των νησιών να ενώσουν μαζί του την φωνή τους απαιτώντας :
-Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.
-Να καλυφθούν οι ελλείψεις τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και να ενισχυθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες.
-Να εξασφαλισθεί αξιοπρεπή υγιεινή διαμονή και διατροφή, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.
-Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι’ αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.
-Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και όχι μόνο αλά καρτ αναστολή εφαρμογής.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «όσο ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ επεμβαίνουν και εξαπολύουν πολέμους για να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος, για τα μονοπώλια τους, από τις αγορές, τις πηγές ενέργειας και για να έχουν τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και του πετρελαίου. Όσο εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις όπως τους ισλαμιστές του ISIS για να προωθούν τα σχέδιά τους. Τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αυξάνονται.
Όσο ισχύουν οι συνθήκες και κανονισμοί της ΕΕ τόσο θα εμποδίζονται οι μετανάστες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν. Αυτές τις αιτίες και τους υπεύθυνους που γεμίζουν τις θάλασσες με πνιγμένους και τα νησιά με απελπισμένους, τις κρύβουν όλα τα άλλα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Και ακόμα χειρότερα στηρίζουν τις επεμβάσεις και τους πολέμους».
Προφυλάκιση δουλέμπορων

Την φυλάκιση των δύο Γεωργιανών διακινητών που συνελήφθησαν την Τετάρτη τα ξημερώματα στην περιοχή “ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ” στην Ικαρία αποφάσισαν ομόφωνα ανακριτής και εισαγγελέας μετά την απολογία τους . Την Παρασκευή το μεσημέρι απολογείται και ο τρίτος Τούρκος συνεργός ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Χίος: η πιο μικρή πρόσφυγας στη Χίο

Η πιο μικρή «ταξιδιώτισσα» πρόσφυγας βρίσκεται πλέον στη Χίο. Η φωτογραφία του μέλους των γιατρών του κόσμου αγκαλιά με το μωρό, έδωσε την είδηση ότι την πρώτη Σεπτέμβρη γεννήθηκε μια μικρούλα από μάνα πρόσφυγα από τη Συρία στο νοσοκομείο της Χίου. Εν τω μεταξύ ένας υπέροχος παιδότοπος στήνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο Δημοτικό Κήπο Χίου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Χίου για τους πρόσφυγες «Λάθρα;» και εθελοντές πολίτες. Την τιμητική τους έχουν οι ζωγραφιές των παιδιών που μιλούν για την πατρίδα τους, τα όσα έχουν βιώσει αλλά και για τα όνειρά τους με χρώματα ζωηρά και στιγμές ειρηνικές. Να σημειώσουμε ότι καθημερινά λειτουργεί και εθελοντικό ιατρείο- φαρμακείο με τη συμμετοχή πλέον Χιωτών γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Πάντως τις τελευταίες ημέρες αυξάνει και ο αριθμός των προσφύγων που αναζητούν ένα εισιτήριο για να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που επιβάλλει την δρομολόγηση ειδικού πλοίου για το σκοπό αυτό

Δε θα λειτουργήσουν σχολεία στη Λέσβο λόγω έλλειψης δασκάλων

18 νηπιαγωγεία και τρία δημοτικά σχολεία δε θα ανοίξουν την επόμενη Παρασκευή στη Λέσβο λόγω έλλειψης δασκάλων και νηπιαγωγών αφού δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η πρόσληψη αναπληρωτών. Ναι μεν εγκρίθηκε από το ΣΤΕ η αίτηση που κατέθεσε το υπουργείο προκειμένου να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς των υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω προεκλογικής περιόδου η προσλήψεις αναπληρωτών ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν τα κενά όπως δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η προϊσταμένη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου Αναστασία Τσολερίδου. Τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό είναι πάνω από 200. Ανάλογη η εικόνα σε όλα τα σχολεία αφού τα κενά φέτος ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Για πάνω από 25.000 κενά κάνουν λόγω οι εκπαιδευτικοί για 14.000 κενά μιλά το Υπουργείο. Από το ΕΣΠΑ το Υπουργείο εξασφάλισε πιστώσεις για 14.000 αναπληρωτές οι οποίοι όμως και αυτοί δε θα είναι στα σχολεία τους έγκαιρα. Τα σχολεία ανοίγουν την επόμενη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ενώ θα είναι κλειστά 18 και 21 του μήνα λόγω των εκλογών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος