ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Εκτός ελέγχου το προσφυγικό στη Λέσβο

Τα μέτρα για την ανακούφιση των περιοχών που δέχονται το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, αναμένει η τοπική κοινωνία των νησιών καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κυρίως στη Λέσβο που δέχεται και το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα.
Στη Μυτιλήνη η κατάσταση στην πόλη αλλά και σε ολόκληρο το νησί είναι απελπιστική. Άνθρωποι να προσπαθούν να βρουν οπουδήποτε ένα σημείο να στρατοπεδεύσουν χωρίς την παραμικρή μέριμνα για συνθήκες υγιεινής. Χθες από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν με τρία πλοία πάνω από 5.000 πρόσφυγες χωρίς να ανακουφίζεται ούτε κατά το ελάχιστο το νησί αφού παραμένουν πάνω από 11.000 άτομα με το λιμάνι της Μυτιλήνης να έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό. Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και οι αναφορές για οικονομική εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού.
Σήμερα το πρωί στον ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το τελωνείο προχώρησαν εκατοντάδες πρόσφυγες ζητώντας τη δρομολόγηση περισσότερων πλοίων που θα τους μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά.

Απόδοση ευθυνών και αποκατάσταση της περιοχής ζητούν με επιστολή τους στην πρωθυπουργό οι πρόεδροι των καμένων

Την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν για την μεγάλη φωτιά που έκαψε Χαραμίδα και Αμαλή ζητούν με επιστολή τους που αποστέλουν σήμερα και απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στα αρμόδια υπουργεία, στα κόμματα, στους τοπικούς φορείς αλλά και που κοινοποιείται και στον εισαγγελέα οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίας Μαρίνας, Λουτρών και Ταξιαρχών. Όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμόλης με την επιστολή αυτή ζητούν ακόμα την άμεση αναδάσωση της περιοχής και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Οι τρεις πρόεδροι των κοινοτήτων επισημαίνουν ιδιαίτερα τους κινδύνους που επίκεινται από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς έχει αποψιλωθεί η περιοχή και ζητούν από δήμο και περιφέρεια την γρήγορη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ζωντανές τις μνήμες της φωτιάς το 2006 που κατέκαψε την περιοχή και η αποκατάσταση δεν ήρθε ποτέ.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων της φωτιάς στη Μυτιλήνη

Και ενώ δεν έχουν σβήσει ακόμα και τα τελευταία αποκαΐδια στην μεγάλη φωτιά που έκαψε το δάσος της Αμαλής ξεκίνησε η διαδικασία πρόσκλησης των ιδιοκτητών που υπέστησαν ζημιές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να τύχουν των σχετικών αποζημιώσεων. Από το δήμο όπως δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής Νίκος Καρασάβας εκδόθηκε πρόσκληση κατάθεσης δικαιολογητικών για ζημιές που υπέστησαν κατοικίες όπου οι ιδιοκτήτες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές πρόσκληση κάνει η περιφέρεια ενώ για τις ελιές ο ΕΛΓΑ. Ανταποκριτής του ΕΛΓΑ θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στην Αγία Μαρίνα και αύριο στις 10:00 το πρωί στα Λουτρά για την καταγραφή του καμένου ελαιώνα ενώ η διαδικασία για όσους έχουν απωλέσει ζώα έχει Επίσης λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων και για να προλάβει πλημμυρικά φαινόμενα, αυτοψία ξεκινά άμεσα στις καμένες περιοχές ο Δήμος Λέσβου όπως είπε στο σταθμό μας ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και δόμησης Στρατής Τζιμής προκειμένου να μπορέσει γρήγορα να γίνει προγραμματισμός των αντιπλημμυρικών έργων που θα χρειαστούν.

Προσπάθειες κατοχύρωσης των δημοτικών δασών από το δήμο Ικαρίας

Ο Δήμος Ικαρίας ξεκίνησε την διαδικασία αναγνώρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων ως δημοτικών προκειμένου να τα προστατέψει από κάθε προσπάθεια πώλησης ιδιωτικοποίησης ή αλλαγής χρήσης. Με ομόφωνη απόφαση του χθεσινού δημοτικού συμβούλιου συστάθηκε η δημιουργία της Επιτροπής Αναγνώρισης Δημοτικών Δασών που. Στόχος η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων (τίτλων ιδιοκτησίας, αποφάσεων, χαρτών κλπ) και η χαρτογράφηση των δημοτικών εκτάσεων προκειμένου δικαστικά αναγνωριστούν ως δημοτικά.

Γραφείο ΟΑΕΔ λειτουργεί από χθες στην Καλλονή Λέσβου

Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία γραφείου του ΟΑΕΔ στην Καλλονή σταματώντας την ταλαιπωρία των κατοίκων της Βορειοδυτικής πλευράς του νησιού. Εκτός από το γραφείο του ΟΑΕΔ από την αρχή του χρόνου επέστεψαν στο λεκανοπέδιο της Καλλονής άλλες δύο δομές δημόσιας διοίκησης που είχαν κλείσει λόγω μνημονίων, εν μέρει η ΔΥΟ με το γραφείο εξυπηρέτησης των φορολογουμένων και το γραφείο διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ. Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος.

Κομματική δραστηριότητα:

Τα ψηφοδέλτιά του παρουσιάζει σήμερα το ΚΚΕ.

Στη Λέσβο σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Με την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ξεκινά σήμερα την προεκλογική της εκστρατεία στη Χίο η Νέα Δημοκρατία.

Διήμερη περιοδεία στην Σάμο πραγματοποιεί ο τέως Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ Δημήτριος Σταμάτης,

Χίος: Λαϊκή Ενότητα, γιατί όχι και βουλευτή στη Χίο

Με στόχο να ενισχυθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο μέσα στο Κοινοβούλιο και με βάση τις βασικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την υπογραφή του μνημονίου, παρουσιάστηκε και στη Χίο το εκλογικό μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας. Τονίζοντας ότι «δεν είναι υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά ανυπότακτα μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη», οι Μιχάλης Σφυράκης, Τέλης Τύμπας και Μικές Κιρμιζής αποτελούν την τριμελή Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας στη Χίο και που μαζί με τον συνδικαλιστή από το χώρο των ΟΤΑ Αλέκο Γαϊτάνο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Οι κ.κ. Κριμιζής και Τύμπας, αναμένεται να είναι οι δύο από τους 4 υποψήφιους βουλευτές, με τη λίστα να συμπληρώνεται πιθανόν από τον Αλέκο Γαϊτάνο. Αναμένονται πάντως και τυχόν συνεργασίες με άλλα αριστερά σχήματα που μπορεί να βρουν την έκφρασή τους με υποψήφιο και στη Χίο. Σε ότι αφορά τους στόχους στη Χίο, η Λαϊκή Ενότητα με αφετηρία το υψηλό ποσοστό του ΟΧΙ βάζει στόχο ακόμα και να είναι η δεύτερη δύναμη έτσι ώστε να εκλέξει βουλευτή από το νομό.

Χίος: Λειτουργία νοσηλευτικού σταθμού Ερυθρού Σταυρού

Νοσηλευτικό σταθμό στο σημείο άφιξης μεταναστών και προσφύγων, απέναντι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερυθρός Σταυρός. Στα πλαίσια του προγράμματος υποδοχής των προσφύγων της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, διαθέτει δύο νοσηλεύτριες που ενισχύονται και από τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, ενώ γίνεται και διανομή ενός δέματος με απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής στους πρόσφυγες.
Στον ξύλινο οικίσκο παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη, και μέχρι τώρα έχουν περάσει περισσότερα από 120 άτρομα, μερικά εκ των οποίων κρίθηκε απαραίτητο να ζητηθεί η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Χίου. Ο σταθμός θα λειτουργεί στη Χίο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Και στην Ικαρία έφτασαν πρόσφυγες

73 πρόσφυγες με καταγωγή από την Συρία ανάμεσα τους, γυναίκες και παιδιά, αφέθηκαν χτες το απόγευμα στον Μαγγανίτη Ικαρίας. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στον Άγιο Κήρυκο αργά το βράδυ όπου φιλοξενήθηκαν στο κτήριο της πηγής Ασκληπιός, το πρωί τους δόθηκε πρωινό γεύμα από την συλλογή που έχει ξεκινήσει η ΑΣΠΙ, έγινε η καταγραφή τους από την Ελληνική Αστυνομία και το απόγευμα θα ταξιδέψουν για τον Πειραιά. Παράλληλα συνελήφθησαν οι λαθρέμποροι (2 γεωργιανοί και 1 τούρκος) όπου θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Σάμου.

Κοντά στους πρόσφυγες η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου

Την ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών στα σημεία εισόδου και εξόδου των μεταναστών από την χώρα επισημαίνουν με σχετικό δελτίο τύπου τα μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Γυνακών Σάμου. «Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας και μέριμνας, τη στιγμή που διατρέχουν κίνδυνο για την ασφάλειά τους και από τα κυκλώματα δουλεμπορίας και σωματεμπορίας. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν χώροι, για την ατομική υγιεινή ιδιαίτερα των γυναικών, των βρεφών και των παιδιών, κατάλληλες υποδομές για τον ύπνο, το θηλασμό, τη φροντίδα των παιδιών»αναφέρουν χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου. Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου το απόγευμα της Τρίτης παρέδωσε είδη ρουχισμού στο Λιμεναρχείο Σάμου και το Κέντρο υποδοχής ενώ προετοιμάζεται και για νέες πρωτοβουλίες με άλλους φορείς.

Την αποκατάσταση παράνομων παρεμβάσεων στην Αλυκή Λήμνου ζητά η «Ανεμόεσσα»

Την άμεση αποκατάσταση της Αλυκής Λήμνου από τις παρεμβάσεις που έγιναν με αποτέλεσμα η λίμνη φέτος το καλοκαίρι να μη λειτουργήσει ως αλυκή, αφού έχει μετατραπεί σε λίμνη θαλάσσιου νερού, ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα». Παράλληλα, σε επιστολή στο αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης σπάνια πουλιά και κυρίως φοινικόπτερα δεν θα επισκεφθούν το νησί. Αιτία, όπως υποστηρίζει η «Ανεμόεσσα», η παράνομη παρέμβαση «με κατάφορη παραβίαση των κανόνων προστασίας ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου υγροβιότοπου υψηλής αξίας οικολογικής, πολιτιστικής, αισθητικής αλλά και οικονομικής για το νησί» ενώ τονίζει ότι κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα, η διενέργεια αυτοψίας Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) για την επιτόπια αναγνώριση της έκτασης του προβλήματος, η δέσμευση κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου και η άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, επαναφέροντας τη λίμνη στην πρότερη κατάσταση της και τέλος η αναζήτηση ευθυνών όπου χρειάζεται και η επιβολή κυρώσεων.
Άμεσος στόχος να προληφθεί η επαπειλούμενη ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή ενός σημαντικότατου υγροβιότοπου του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενός φυσικού πόρου για την περιοχή και τη Λήμνο.
Τέλος, η «Ανεμόεσσα» αναφέρεται στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας των τριών λιμνών της Λήμνου καθώς και των άλλων μικρών υγροτόπων της, «που αποτελούν από κοινού σημαντικό φυσικό πόρο που συμβάλει στην ποιότητα του περιβάλλοντος και επακόλουθα στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού».

Ποδοσφαιρικός αγώνας για την ενίσχυση του κοινωνικού φροντιστηρίου Λεσβου

Σχολικά είδη, για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Λέσβου, παρέδωσαν στην Αντιδήμαρχο «Κοινωνικής Μέριμνας, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Παλλεσβιακού. Οι παλαίμαχοι έδωσαν φιλικό αγώνα την Κυριακή που μας πέρασε με τον ποδοσφαιρικό Σύλλογο των Δικηγόρων Σμύρνης, για τον σκοπό αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος