Ειδήσεις από την ΕΡΤ Αιγαίου

Σύντομη ενημέρωση από το Αιγαίο

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό υπό τον Πρωθυπουργό

Σε σύσκεψη για την διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές θα προεδρεύσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών , Εξωτερικών , Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Χθες έγινε ευρεία σύσκεψη για το ίδιο θέμα υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη όπου:

1 Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά.

2 Εξετάστηκε η πρόοδος της προετοιμασίας των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

Επίτιμος δημότης Σάμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίτιμος δημότης Σάμου αναγορεύτηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Ως Έλληνες έχουμε χρέος να βαδίσουμε ενωμένοι και να κατανοήσουμε ότι πρέπει να προσθέσουμε στον εθνικό μας πλούτο τον δικό μας οβολό και να μην ζούμε μόνο με τον πλούτο της κληρονομιάς των προγόνων μας», είπε ο κύριος Παυλόπουλος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία της Ειρήνης στο Πυθαγόρειο όπου για δύο ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 191ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης.

Στη Σάμο και ο Πάνος Καμένος

Ο κ. Παυλόπουλος συνοδευόταν και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο, ο οποίος έφτασε χθες το πρωί στο νησί και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα της μεγάλης μεταναστευτικής ροής που δέχονται τα νησιά. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Ήδη έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες ώστε οι πρόσφυγες να φεύγουν άμεσα από τα νησιά. Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα προκαλούνται στα πολύ μικρά νησιά και τις βραχονησίδες», δήλωσε ο υπουργός ο οποίος στη συνέχεια μετέβει στο Φαρμακονήσι και την Καλόλημνο.

Άρση της πίστωσης στα φάρμακα πιθανόν μετά τις 20 Αυγούστου

Με άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ μέσα στον Αύγουστο, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εάν ο Οργανισμός δεν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των οφειλομένων.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ τόνισε ότι “χρήματα που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική τους κάλυψη είτε χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή συντάξεων είτε άλλων οφειλών, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αδυνατεί να πληρώσει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τα φαρμακεία. Εκτιμώ ότι, αν το αρμόδιο Υπουργείο δεν τακτοποιήσει τις επόμενες ημέρες τις οφειλές του στα φαρμακεία, μετά τις 20 Αυγούστου μετά από συνεδρίαση του ΠΦΣ θα σταματήσουνε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Οι καθυστερήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και σε περίοδο capital control τα φαρμακεία πρέπει να προπληρώνουν για τις παραγγελίες τους. Έτσι η διακοπή της πίστωσης δε γίνεται για λόγους πίεσης αλλά αδυναμίας των φαρμακοποιών να αγοράζουν πλέον τα φάρμακα”.

Αντιδράσεις από πολυτεκνικούς συλλόγους για περικοπές στο οικογενειακό επίδομα

Σήμερα καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ τριμήνου 2015 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι 26-6-2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις. Μεγάλη είναι η δυσφορία από δικαιούχους που τους εξαίρεσε το σύστημα γιατί έλαβαν το μέρισμα των 500 ευρώ την περσινή χρονιά. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Σάμου Απόστολος Τσώλης τόνισε ότι με την αλλαγή υπολογισμού των επιδομάτων στην φορολογική δήλωση, τα επιδόματα δεν φορολογούνται, αθροίζονται όμως στο εισόδημα , με αποτέλεσμα πολλοί από τους δικαιούχους να λαμβάνουν μειωμένα ποσά ή να μη λαμβάνουν καθόλου. «Είναι τραγελαφικό το ίδιο κράτος να αναγνωρίζει την οικονομική αδυναμία μιας οικογένειας και να της δίνει επίδομα φτώχειας και να της κόβει το οικογενειακό επίδομα επειδή ξεπέρασε ακόμα και ένα ευρώ το όριο εισοδήματος». Για όλα αυτά τα θέματα ο σύλλογος έχει απευθυνθεί αλλεπάλληλες φορές στα αρμόδια Υπουργεία ενώ σήμερα συνάντηση έχει με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στη Σάμο για να έρθουν τα θέματα δικαιωμάτων των πολυμελών οικογενειών στην Ευρωβουλή.

Βουλευτής του Die linke στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Βουλευτής του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος Die linke, Heike Haensel, συνοδευόμενη από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποιώντας επίσκεψη στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων βλέποντας από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αρχές αλλά κυρίως ο δήμος και οι εθελοντές για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών στο νησί.

Η Γερμανίδα βουλευτής σήμερα επισκέφθηκε το δήμαρχο Λέσβου όπου συζητήθηκε το μείζον θέμα των μεταναστευτικών ροών. Αναλύθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου Λέσβου, για την υποδοχή, προσωρινή φιλοξενία και μετακίνηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, με στόχο την -όσο το δυνατό- συγκροτημένη, οργανωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του τεράστιου αριθμού αφίξεων. Η Γερμανίδα Βουλευτής, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της, στον αγώνα του Δήμου Λέσβου, για την αντιμετώπιση ενός πολύπλοκου Ευρωπαϊκού, ουσιαστικά, ζητήματος, ιδιαίτερα σε μια εποχή έντονης δοκιμασίας του Ελληνικού λαού από την βαθιά οικονομική κρίση.

Στο “κόκκινο” το Βοστάνειο λόγω συνταξιοδοτήσεων

Με ακόμα λιγότερο προσωπικό θα κληθεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης το ερχόμενο χρονικό διάστημα, αφού σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει δηλώσει πως θα κάνει χρήση του δικαιώματός του για συνταξιοδότηση. Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια το προσωπικό του ιδρύματος έχει μειωθεί κατά ένα πέμπτο χωρίς να έχουν γίνει νέες πρόσληψης και μια νέα απώλεια εργαζομένων θα προκαλέσει ακόμα και αδυναμία λειτουργίας σε ορισμένα τμήματα. Σοβαρές αναταράξεις αναμένεται πως θα προκαλέσει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης το νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για να ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο και να συνταξιοδοτηθούν. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που έχουν συνταξιοδοτηθεί ανέρχονται στους 95 από τους περίπου 500 που υπήρχαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα το νοσοκομείο δεν ενισχύθηκε από νέες προσλήψεις, παρά μόνο με 10 άτομα από την κινητικότητα των σχολικών φυλάκων. Να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέες κλινικές.

«Αυτή τη στιγμή συνάδελφοί μας δουλεύουν χωρίς ρεπό για μήνες ολόκληρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου το προσωπικό πλέον δηλώνει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση λόγω καλοκαιριού. Δεδομένου ότι αρκετοί συνάδελφοί μας έχουν δηλώσει πως ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη συνταξιοδότησή τους φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα είναι αρκετές οι κλινικές και τα τμήματα που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Φώντας Αυγερινός, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Εν τω μεταξύ η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, πως κενή είναι μία στις 4 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, δηλαδή η πληρότητα φτάνει μόλις στο 74,1% , ενώ την ίδια στιγμή ο όγκος των περιστατικών που κατευθύνονται στις δομές του ΕΣΥ υπερδιπλασιάστηκε σε μία πενταετία.

Χίος: Θεατρική παράσταση “1822, ΟΙ ΣΩΣΜΕΝΟΙ”

Είναι η πρώτη φορά που Χιώτες Καλλιτέχνες που δρουν και διαπρέπουν εκτός Χίου ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια παράσταση που έχει σκηνοθετήσει και επιμεληθεί η Υρω Μανέ.

Με θέμα τη σφαγή της Χίου και πάνω σε κείμενα του Στυλιανού Βίου, η παράσταση «1822 Οι Σωσμένοι» με την Υρω Μανέ, την Καλλιρρόη Μυριαγκού και την Αρκαδία Ψάλτη να πρωταγωνιστούν, παρουσιάζεται την προσεχή Τετάρτη, 12 Αυγούστου, για πρώτη φορά στο χωριό Αρμόλια.

Επί σκηνής θα βρεθούν και οι αδελφοί Μυλωναδάκη που έχουν την μουσική επιμέλεια και θα «ντύσουν» ζωντανά επί σκηνής το παίξιμο των καταξιωμένων ηθοποιών. Στόχος είναι η παράσταση, που μεταφέρει μηνύματα αντιπολεμικά και αντίστασης το χειμώνα να παρουσιαστεί εκτός Χίου. Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου και την υποστήριξη του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Αρμολίων.

Η λαϊκή παράδοση της Λέσβου με τα μάτια καλλιτεχνών του χθες και του σήμερα

Γενιές καλλιτεχνών συναντώνται εικαστικά στο Μόλυβο με θέμα τη λαϊκή παράδοση της Λέσβου, στην έκθεση «Άγνωστος καλλιτέχνης». Θα παρουσιαστούν περίπου σαράντα αντίγραφα από παλαιότερα έργα τέχνης που είχαν δημιουργήσει λαϊκοί καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένου του Θεόφιλου. Τα αντίγραφα δημιούργησαν τη διετία 1958-1959 φοιτητές της τότε Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένοι σήμερα ζωγράφοι, όπως ο Αλέκος Φασιανός, σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού. Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η επιμελήτρια της έκθεσης , ζωγράφος και η ίδια Χριστίνα Σγουρομύτη «ορισμένα από τα «αντίγραφα» είναι πράγματι μοναδικά αφού απεικονίζουν έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου της Λέσβου Θεόφιλου τα οποία όμως πρωτότυπα έχουν καταστραφεί», ο «αλαφροΐσκιωτος» αγαπημένος καλλιτέχνης των Μυτιληνιών αποτύπωνε τα έργα του σε τοίχους διαφόρων κτιρίων και σήμερα δεν σώζονται.

Και από το χθες στο σήμερα, στην έκθεση συγκατοικούν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που επιχειρούν με τη σειρά τους να αποτυπώσουν τη δική τους ματιά στη λαϊκή παράδοση. Όλα αυτά στην ανακαινισμένη Στέγη Τεχνών Τρύφων στο γραφικό λιμανάκι του Μολύβου. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 17 Αυγούστου ενώ τα έργα θα εκτίθενται μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη.

Χίος: Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ όχι σε fast track

Με μια λιτή ομόφωνη ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της αδειοδότησης μιας επένδυσης στη θέση Κεραμεία Αγίου Μηνά με διαδικασία fast track. «Είναι προφανές ότι τάσσεται υπέρ της επένδυσης με διαφάνεια και κανόνες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Χίος: Εκδήλωση στα Νένητα για το αλκοόλ και οδήγηση

«Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», δίνουν το μήνυμα οι διοργανωτές σχετικής εκδήλωσης στα Νένητα, το βράδυ του Σαββάτου.
Η ομάδα πρόληψης των Τροχαίων σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης «Ι» της Ιωνίας και την Τροχαία, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της κοινωνίας για μεγαλύτερη ενημέρωση, έτσι ώστε να υπάρξει και ανάλογη πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων διοργανώνουν την εκδήλωση αυτή με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ειδικά των νέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Τροχαίας Χίου τις πρώτες πέντε ημέρες του Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί 5 κλήσεις για μέθη στους ελέγχους που γίνονται και οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν και με δεύτερο συνεργείο. Ενώ η Χίος μετρά τον τελευταίο μήνα δύο θανάτους στο βωμό της ασφάλτου.
Επίσης στην εκδήλωση θα μπορούν όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε αλκοτέστ για να δουν εκ του ασφαλούς, ποιες είναι οι επιπτώσεις από το ένα ποτήρι αλκοόλ στον οργανισμό τους και για το οποίο πιθανόν να θεωρούν ότι δεν έχουν πρόβλημα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο διοικητής της Τροχαίας κ. Αραμπατζής και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτόπουλος ενώ την συζήτηση θα συντονίσει η ψυχίατρος και μέλος της ομάδας πρόληψης τροχαίων Ελένη Βουτιέρου.

Στην Ικαρία παρουσιάζουν τα ΕΛΤΑ το νέο βιβλίο «Επίδομα Παραμεθορίου/Συστημένο»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο των εκδόσεων λογοτεχνικού χαρακτήρα, παρουσιάζουν το βιβλίο της Εβίτας Καραγεώργου με τίτλο «Επίδομα Παραμεθορίου/Συστημένο» στην Ικαρία, στον τόπο που διαδραματίζεται μεγάλο μέρος από την πλοκή του. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Ικαρία, μέσα από δύο εκδηλώσεις σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο Ταχυδρομείο Ευδήλου «Γιάννης Σαλλάς» και το Σάββατο 8 Αυγούστου στις 9μ.μ στο Ταχυδρομείο Ραχών. Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, το βιβλίο παρατηρεί πάθη και κατορθώματα του έμψυχου κόσμου της εκπαίδευσης στην ακριτική παραμεθόριο, εκεί όπου η ομορφιά αναμετριέται διαρκώς με την ανάγκη. Αλήθειες και μύθοι της ανθρώπινης συνθήκης διαπερνούν μια αφήγηση προσωπική που επιχειρεί να νοηματοδοτήσει την περιπέτεια αλλά και τη γοητεία του να είσαι εκπαιδευτικός. Το βιβλίο «Επίδομα Παραμεθορίου/Συστημένο» διατίθεται αποκλειστικά από τα ταχυδρομεία όλης της χώρας.

Αναρριχητικός οδηγός για την Ικαρία με τίτλο: BOULDERING IKARIA!

Ο έντυπος οδηγός BOULDERING IKARIA είναι η πρώτη προσπάθεια ανάδειξης του έργου που ξεκίνησε επίσημα το 2012 με την υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας για τη διάνοιξη Αναρριχητικών Πάρκων και την τόνωση του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί της Ικαρίας. Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αναρριχητών που επισκέπτονται το νησί της Ικαρίας για να ανακαλύψουν ένα νέο, πολλά υποσχόμενο αναρριχητικό παράδεισο! Σε εύχρηστο μέγεθος και σε 2 γλώσσες (ελληνικά- αγγλικά) ο οδηγός περιλαμβάνει 300 διαδρομές boulder που έχουν διανοιχθεί ως σήμερα. Περιλαμβάνει χαράξεις σε φωτογραφίες, σκίτσα και χρήσιμες πληροφορίες για το νησί. Στις σελίδες του, μπορεί κανείς να ανακαλύψει γιατί η Ικαρία είναι ο επόμενος σταθμός των αναρριχητών από Ελλάδα και εξωτερικό και μια νέα πρόταση εναλλακτικού τουρισμού.

Χίος: Λουκούμι μαστίχας- γίγας

Ένα λουκούμι μήκους δύο μέτρων και πλάτους ενός μέτρου, θα παρουσιάσει απόψε το βράδυ στις 8.00 μ.μ. στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 2ο Φεστιβάλ Μαστίχας, το MastihaShop, κατάστημα της θυγατρικής εταιρείας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. «Ήρθε η ώρα να ξαναμπεί η Χίος στο χάρτη παρασκευής και παραγωγής λουκουμιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra Α.Ε, Γιάννης Μανδάλας, ενημερώνοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την επόμενη χρονιά να συμμετέχουν και οι άλλες Χιώτικες εταιρείες κατασκευής λουκουμιών

Χίος: Διεθνής διάκριση για λικέρ μαστίχας

Με το βραβείο Silver Outstanding στο Διεθνή Διαγωνισμό International Wine and Spirit Competition 2015 ( IWSC) βραβεύθηκε το λικέρ μαστίχας ENOSIS. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεσπίστηκε το 1969 και είναι ο πιο διάσημος διαγωνισμός του είδους του στον κόσμο. Τα βραβεία που απονέμονται θεωρούνται από τον ανταγωνισμό από τις πλέον τιμητικές διακρίσεις του κλάδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος