Μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για την δρομολόγηση άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη υπό το συντονισμό του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη.
Αποφασίστηκε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να έχει γίνει ο συντονισμός και ο καταμερισμός εργασίας για να δρομολογηθούν σειρά παρεμβάσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Λέσβο. Στη σύσκεψη συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο ΓΓ Περιβάλλοντος κ. Βαρελίδης ο οποίος σημείωσε ότι το υπουργείο θα βοηθήσει. «Προβλήματα που έχουν υπόβαθρο χρόνων δε μπορούν να λυθούν σε ένα μήνα αλλά θα κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρινίστηκε ότι η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα, είναι τεχνικής φύσης, και θα δοθεί παράταση αν χρειαστεί, για να μπορέσουν να επιταχυνθούν διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, καθώς ουσιαστικό το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι η Λέσβος δεν έχει νερά, αλλά ότι δεν έγιναν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν ή να εξοικονομηθούν τα νερά του νησιού.
Οι άμεσες λύσεις που προτείνει η ΔΕΥΑΛ και κατατέθηκαν από τον πρόεδρό της Παναγιώτη Βαλεση και που συμφωνούν και με το πλαίσιο παρεμβάσεων που κατέθεσε ο υπεύθυνος της διεύθυνση υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Κοντής, είναι γρήγορα έργα με άμεσο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα νέες γεωτρήσεις για πόσιμο νερό. Επιπλέον γεωτρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το νερό ως πόσιμο, μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν με φίλτρα ή να δοθεί το νερό για άρδευση , σε πότισμα κήπων ακόμα και για πυρασφάλεια ή πυρόσβεση. Μια άλλη παρέμβαση είναι διυλιστήρια τόσο στο φράγμα της Ερεσού (που δρομολογείται άμεσα) για υδροδότηση της Σκάλας Ερεσού, όσο και στη λιμνοδεξαμενή στο Βαφειός που μπορεί να λύσει το πρόβλημα υδροδότησης σε Πέτρα Άναξο και φυσικά το Μόλυβο. Φυσικά πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αλλά και ενημέρωση των μεγάλων καταναλωτών όπως τα ξενοδοχεία αλλά και μικρότερες δράσεις όπως έλεγχος ροής στο νερό στις ντουζιέρες στις παραλίες .
Ακόμα θα εξεταστεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης μικρής κλίμακας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αν και αυτό θα εξεταστεί ως έσχατη λύση ,όπως είπε ο κ. Κουτουλάκης.
Ο κ. Βάλεσης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ΔΕΥΑΛ και σε προσωπικό καθώς από τις 192 θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό, εργάζονται μόλις 55 άτομα με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο γρήγορη η ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα και προβλήματα ή βλάβες σε όλο το νησί. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η παρέμβαση της ΔΕΥΑΛ στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και η αποκατάσταση βλάβης ετών, εξοικονόμησε 500 κ.μ νερού ημερησίως, τη στιγμή που οι ανάγκες της πόλης είναι 14.000 κ.μ ημερησίως.
Υπάρχουν όμως και έργα που πρέπει να δρομολογηθούν για το άμεσο μέλλον όπως υποδομές για την αξιοποίηση πηγών ή μικρά φράγματα για να δοθούν για άρδευση. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Ακριώτης Γεωλόγος Προϊστάμενος Εργαστήριου ΠΒΑ, «στη Λέσβο κατά μέσο όρο πέφτουν ένα δις κυβικά μέτρα βρόχινο νερό». Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ανάγκες του νησιού κατ έτος είναι 7,7 εκ. κυβικά μέτρα νερού γίνεται αντιληπτό , ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει έργα συγκράτησης αυτών των υδάτων.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας σημείωσε ότι «χρειάζονται έργα μικρής κλίμακας που μπορούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά για να λύσουν το πρόβλημα. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης για να κάνει μια ιεράρχηση των προτάσεων της η ΔΕΥΑΛ και να ξεκινήσει την υλοποίηση των έργων».
Ο Ταξιάρχης Βέρος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου τόνισε ότι « θέλουμε να δοθούν τα εργαλεία για να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα αλλά η κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, την περίοδο έναρξης της τουριστικής περιόδου δεν είναι καλό μήνυμα για τον τουρισμό. Στη Δυτική Λέσβο πολλά χωριά έχουν προβλήματα υδροδότησης Μόλυβος, Καλλονή, Πετρα , Στυψη Πολιχνίτος, είναι 15 τουλάχιστον χωριά» σημείωσε ο δήμαρχος ο οποίος ζήτησε παρέμβαση των δύο δήμων στη διαχείριση των έργων της ΔΕΥΑΛ μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος σημείωσε ότι συντάσσεται το νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ και το νερό, ενώ καταβάλλονται επιπλέον προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υδροδότηση. Το φθινόπωρο το αγροτικό ταμείο της ΕΕ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ύδωρ 2 όπου και από κει θα υπάρξει βοήθεια για παρόμοια έργα».
Τον συντονισμό των ενεργειών ανέλαβε η ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής και θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήτοι των δύο δήμων του νησιού, της ΔΕΥΑΛ, της Περιφέρειας, της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, των αρμοδίων υπηρεσιών για τους υδάτινους πόρους από την αποκεντρωμένη διοίκηση , το ΓΕΩΤΕΕ, την ΠΕΔ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος