Παραχωρήθηκε το “Ξενία” για την επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) στη συνεδρίαση της Τετάρτης 24 Μαρτίου, η παραχώρηση του ακινήτου “Ξενία Kαστοριάς” για 40 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό τη χρήση του ως μουσειακής υποδομής, κατόπιν αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων και σύνδεσής τους με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο.

Παραχωρήθηκε το “Ξενία” για την επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου ΚαστοριάςΠρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο στη θέση «Δεξαμενή» ή «Κουλέ» εντός της πόλης της Καστοριάς, συνολικής επιφάνειας 1.665 τ.μ., που είναι εγκαταλειμμένο, παρά τις προσπάθειες για αξιοποίησή του. Σχεδιάστηκε το 1951 από τους αρχιτέκτονες ΕΜΠ Χαράλαμπο Σφαέλλο (Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΟΤ) και Μαρίκα Ζαγορησίου, δημοπρατήθηκε το 1954 και εγκαινιάσθηκε στο τέλος του επόμενου έτους, επί Κυβερνήσεως Αλ. Παπάγου, από τον Γ. Ράλλη τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως (στον οποίο υπάγονταν ο ΕΟΤ).
Παραχωρήθηκε το “Ξενία” για την επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς“Η εξέλιξη μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς σε τάχιστο χρόνο η Διοίκηση της ΕΤΑΔ έκανε δεκτό το αίτημά μας για την αξιοποίηση του ιστορικού Ξενία” δήλωσε η Υπεύθυνη του Πρωθυπουργικού Γραφείου Μακεδονίας, Μαρία Αντωνίου, η οποία αναφέρει ότι το  Νοέμβριο του 2018, “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Καστοριά, ως Πρόεδρος τότε της Νέας Δημοκρατίας, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και κατά την επίσκεψή του στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, έμεινε έκπληκτος από τον πλούτο των εκθεμάτων”.
Ως Βουλευτής τότε της περιοχής, η κ. Αντωνίου εξέφρασε την ανάγκη επέκτασης του Μουσείου, προτείνοντας “την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Ξενία, ως τη βέλτιστη λύση και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου, που θα αναδεικνύει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής”.
Παραχωρήθηκε το “Ξενία” για την επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου ΚαστοριάςΤον Οκτώβριο του 2020, η πρόταση συζητήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε το Βυζαντινό Μουσείο, διαπιστώνοντας ότι “στην Καστοριά υπάρχει ένας τεράστιος θησαυρός που δεν δύναται να εκτεθεί στα περιορισμένα τετραγωνικά” και  παρότρυνε τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν αίτημα παραχώρησης και αξιοποίησης του Ξενία.
Το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού,  για την αποκατάσταση και προσαρμογή του κτιρίου σε χώρους μουσειακών υποδομών.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος