Καστοριά: Νεκροί πελεκάνοι λόγω γρίπης των πτηνών – Σε ισχύ μέτρα βιοασφάλειας

Αυξημένος αριθμός νεκρών πελεκάνων εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα στη λίμνη της Καστοριάς, λόγω γονιδίου του ιού της γρίπης των πτηνών, τύπου Α. Το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καστοριάς έστειλε  δείγματα  στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την γρίπη των πτηνών, το οποίο διαπίστωσε την ύπαρξη του ιού.

Έτσι στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς τίθενται σε ισχύ τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς και σε μη περιφραγμένους χώρους (προαύλια, αυλές αγρούς κ.λπ.). Όσοι διατηρούν οικόσιτα πουλερικά, υποχρεούνται να κρατήσουν αυτά σε καλυμμένους κλειστούς χώρους.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης της γρίπης των πτηνών, πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων, που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης,
φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους κτηνιάτρους του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς είναι:
Γκόγκης Χρήστος τηλ. 2467021978
Δαμιανού Χρήστος τηλ. 2467071799

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος