Καστοριά: Έκτακτα μέτρα πυροπροστασίας

Η λήψη έκτακτων μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Καστοριάς, αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π), που έγινε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου.

Καστοριά: Έκτακτα μέτρα πυροπροστασίαςΣτη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη μέτρων από τις 5 Αυγούστου 2021 και για όσο χρονικό διάστημα η περιοχή παραμείνει σε Κατηγορία Κινδύνου επιπέδου 4 (πολύ υψηλή), στον Χάρτη Επικινδυνότητας που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες και οι μη έχοντες εργασία στις δασικές περιοχές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες  αρχές. Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους εστία πυρκαγιάς να το αναφέρουν αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τηλ. 199 ή στην Αστυνομία τηλ. 100.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Σ.Ο.Π.Π περιλαμβάνουν την μέγιστη ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και στην αυξημένη επιφυλακή αρμόδιου προσωπικού στους Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού.
Αποφασίστηκε η στελέχωση του Πυροφυλακίου Αλεβίτσας από το 15ο Σύνταγμα Πεζικού και των Πυροφυλακίων Πύργου Κοτύλης και Υψώματος Σπυριδάκη (Βυσσινιάς)  από προσωπικό της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου και των Εθελοντικών Οργανώσεων.

Αυξάνονται οι περιπολίες με μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα  από άνδρες του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αλλά και από την Διεύθυνση Αστυνομίας και την Δασική Υπηρεσία σε δρυμούς  και δάση  της Π.Ε. Καστοριάς. Παράλληλα, όχημα της πολιτισκής προστασίας του Δήμου Καστοριάς θα περιπολεί σε αστικά αλσύλια και αντίστοιχες δράσεις  θα γίνουν και από τους Δήμους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου.
Ειδικά στις δασικές περιοχές θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την Αστυνομία και τους δασικούς υπαλλήλους και επισημαίνεται ότι, οι δασικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των περιπολιών τους, μπορούν να ασκούν ελέγχους σε οχήματα και οδηγούς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 115/2016(Α’197).

Οι πολίτες συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας,  τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της (άρθρο 1 της  9/2021 πυροσβεστικής διάταξης) .

Καστοριά: Έκτακτα μέτρα πυροπροστασίαςΥπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 3 έως και 16 της πυροσβεστικής διάταξης απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (άρθρο 3), κλαδεμάτων πολυετών φυτειών (άρθρο 4), χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 5) και η καύση για την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρο 6). Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών (άρθρο 7), η τοποθέτηση, φύλαξη ή απόρριψη και καύση απορριμμάτων, αποβλήτων η ογκωδών αντικειμένων εντός αυτών (άρθρο 8), η καύση εντός των χώρων Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (άρθρο 9) και η καύση ανθρακοκαμίνων, ασβεστοποιίας και η εγκατάσταση εργαστηριακών συγκροτημάτων (άρθρο 10).

Ακόμα, απαγορεύονται το κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11), το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών σε οικοπεδικούς χώρους (άρθρο 12), οι θερμές εργασίες (άρθρο 13), η ρίψη βολών στα πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια (άρθρο 14), η καύση ειδών πυροτεχνίας και η ρίψη sky lanterns (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια) (άρθρο 15), η χρήση συσκευών έψησης (άρθρο 16), το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε σκοπό, η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψη, από πεζούς ή εποχούμενους, οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης ή ουσίας (όπως τσιγάρα, σπίρτα ή άλλα συναφή), η οποία δύναται να αποτελέσει αιτία έναυσης φωτιάς ή πυρκαγιάς και η θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν:  ο Διοικητής του 15ου ΣΠ/ «XV ΜΠ»,  ο Διοικητής Πυροσβεστικής Καστοριάς,  Εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας  Καστοριάς,   η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κοζατσάνη Δέσποινα, οι Αντιδήμαρχοι Π.Π. Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, ο Προϊστάμενος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, η Δ/ντρια Δασών Καστοριάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Καστοριάς,  καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις που είναι εντεταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.: Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Καστοριάς, Σύλλογος Αιμοδοτών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΣΑΠΠ), Ραδιολέσχη Καστοριάς, Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Τ.Α.Κ), 1ος και 2ος Κυνηγητικός Σύλλογος Καστοριάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος