Καστοριά: Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της εβραϊκής κοινότητας (βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς, που αφανίστηκε από τους ναζί.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας – όπου βρίσκονταν οι δύο εβραϊκές συνοικίες- από όπου ξεκίνησε συμβολική πορεία Μνήμης, μέχρι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρών Ισραέλ, και τον καστοριανό, Ισαάκ Κοέν.

Στη Μνήμη των 1.000 Εβραίων που έζησαν και άκμασαν στην Καστοριά έως την 24η Μαρτίου 1944, κατέθεσαν στεφάνια οι βουλευτές Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Σεραφείμ Λιάπης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλίας Καμπελής, ο εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής Εταιρίας Έρευνας, Ανάδειξης και Προβολής της Εβραϊκής Κληρονομιάς της Καστοριάς Κλιφ Ρουσσό και ο εκπρόσωπος της τελευταίας εναπομείνασας Εβραϊκής Οικογένειας της Καστοριάς κ. Ιάκωβος Ελιάου, ενώ στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Καστοριά: Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της εβραϊκής κοινότητας (βίντεο)

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Χύσε ένα δάκρυ για εμάς», με αναφορά στα γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν το 2020, χωρίς όμως να καταστεί δυνατόν να προβληθεί δημόσια τότε λόγω της πανδημίας. Ο Δήμος Καστοριάς ευχαριστεί θερμά για την παραγωγή της ταινίας, τον εκπαιδευτικό, Στέλιο Φόρλιακα, τον Σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος